Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Mistä myönteisiä näkymiä talouteen?

Tampereella menee hyvin – tänne halutaan tulla vierailulle ja asumaan ja täällä halutaan yrittää. Kaupunki on vetovoimainen. Silti edustamani taho – pk-yritykset – marssivat Tampereellakin kurimuksesta toiseen: ensin korona rajoituksineen pani monet yritykset polvilleen, sitten Ukrainan sota, nyt energiakriisi. Yrittäjyyteen kuuluu olennaisena osana tietynlainen epävarmuuden sietokyky, nykykielellä resilienssi.

Mutta kuinka monta vuotta ja kuinka monta eri epävarmuustekijää peräjälkeen on kestettävä? Miten uudistua ja innovoida, kun pankkitilin saldo on jatkuvasti punaisella ja kaikki aika ja energia menee pelkkään selviytymiseen? Saapuvien laskujen summat ovat tähtitieteellisiä muutaman kuukauden takaiseen verrattuna, saati siihen, mitä vielä vuodenvaihteessa budjetoitiin.

Aamulehti listasi (2.11.) Tampereella 47 konkurssia vuodelle 2022. Lakkautettuja yrityksiä sen sijaan on Tilastokeskuksen mukaan jo vuoden kahdella ensimmäisellä kvartaalilla 859. Suurin osa lopettavista yrityksistä ajaa vain toimintansa alas ja panee pillit pussiin hallitusti ennen konkurssia.

Nyt vaaditaan rohkeutta pitää pyörät pyörimässä, sillä jos jokainen kuluttaja, yrittäjä, yritys ja kunta vetää vain pussin nyörejä kireämmälle, lopettavien yritysten ja työpaikkojen katoamisen tahti vain entisestään kiihtyy.

Vuodenvaihteessa leijonanosa kuntien palveluista siirtyi uusille hyvinvointialueille. Se on jo nyt näkynyt kaupungin ja elinkeinoelämän tiivistyneessä yhteistyössä ja kehitys toivon mukaan jatkuu monessa eri muodossa. Tärkeää on kuunnella herkällä korvalla, missä Tampereen elinkeinoelämässä mennään, sekä edistää hankintoja omasta kunnasta lisäämällä keskusteluyhteyksiä ja vuorovaikutusta pk-yritysten ja tarjouspyyntöjen tekijöiden välillä. Keskustan kehittäminen on tärkeää, minkä lisäksi yritystoiminnan edellytyksiä tarvitsee vahvistaa koko kaupungin alueella.

Muistilista: säästä sähköä, säästä ”turhasta”, panosta itseesi, yritykseesi ja perheeseesi, kuntaasi – osta läheltä silloin, kun ostat, osta laatua. Pidetään parhaamme mukaan pyörät pyörimässä!

Kirjoittaja on Tampereen yrittäjien puheenjohtaja