Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pakkanen kiristyi loppiaiseksi – Näin Tampereen Sähkölaitos on varautunut lämmön riittämiseen

Tampereen Sähkölaitos on valmistautunut lämmityskauden pakkasjaksoihin, joista yksi on alkanut tänään torstaina.

Tampereen Sähkölaitos kertoo varautuvansa joka vuosi tulevaan lämmityskauteen ja ennakoi mahdollisia epävarmuuksia.

– Tilanne Tampereen Sähkölaitoksen alueella on edellisten talvien kaltainen. Nykyisen tiedon valossa lämpöä riittää talven kylmimmillekin päiville, kertoo Tampereen Sähkölaitoksen toimitusjohtaja Jussi Laitinen tiedotteessa.

Tampereen Sähkölaitos on valmistautunut talven pakkasjaksoihin pääosin tavallisin keinoin. Voimalaitoksissa käytettävä polttoainevalikoima on laaja, ja polttoaineita hankitaan useilta eri toimittajilta. Näin ollen haasteet tietyn polttoaineen saatavuudessa tai yhden toimittajan toimitusvarmuudessa eivät riskeeraa lämmöntuotantoa.

Yritys on myös varautunut maakaasun saatavuushaasteisiin hankkimalla öljyä ja varmistamalla, että tuotantolaitoksissa on valmius toimia sen avulla.

– Tänä vuonna Venäjältä tuotava kaasu on poissa valikoimista, mutta korvaamme sen muilla polttoaineilla. Puupolttoaine meille tulee Pirkanmaalta ja lähialueelta kuten ennenkin, Laitinen kertoo.

Lisää pelivaraa tuo kaukolämpöjärjestelmän joustavuus, sillä osa voimalaitosten tuottamasta sähköstä on mahdollista muuttaa lämmöksi. Tammikuussa valmistuu myös Lielahden sähkökattila, jonka avulla lämpöä voidaan tuottaa uusiutuvasta sähköstä silloin, kun sitä on paljon saatavilla.

Tampereen Sähkölaitoksen voimalaitokset sekä lämpökeskukset sijaitsevat laajasti ympäri lämmön jakelualuetta eli Tamperetta, Pirkkalaa ja Ylöjärveä. Näin varmistetaan, etteivät tietyn alueen lämmöntuotanto ja lämmöntoimitus ole vain toisistaan riippuvaisia. Jos esimerkiksi Hervannan hakelämpölaitos vikaantuisi, alueelle on mahdollista toimittaa lämpöä toisesta tuotantoyksiköstä. Lämpöverkoston mahdolliset vauriot korjataan tyypillisesti muutamassa tunnissa.

– Olemme varautuneet laitosten vikatilanteisiin etukäteen muun muassa hankkimalla varaosia ja -laitteita. Lisäksi olemme vahvistaneet kunnossapidon sekä verkon korjauksen päivystysvalmiutta. Kovien pakkasten aikana voimme korottaa valmiustasoa entisestään, Jussi Laitinen sanoo.

Tampereen Sähkölaitoksen kaukolämpöjärjestelmä on mitoitettu alueen sääolosuhteisiin, eli laitteisto on suunniteltu toimimaan normaalisti jopa -29 asteen pakkasessa.

Suunnittelu perustuu Ilmatieteen laitoksen asettamaan mitoituslämpötilaan, joka ohjaa kaikkia lämpötilasta riippuvien järjestelmien rakentamista.

Viime talvena kylmin tuntilämpötila Tampereella oli -19,6 astetta, joka mitattiin 8.12.2021. Samalle päivälle osui odotetusti myös kaukolämmön kulutushuippu 737 MW. Tampereen Sähkölaitoksen huippukulutusteho on noin 900 MW.