Ensimmäiset päivät ovat aiheuttaneet ruuhkaa hyvinvointalueen it-tukeen ja neuvontapuhelimeen. Seuraava iso haaste on ensimmäinen palkkapäivä, ennakoi hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola.
Pirkanmaan hyvinvointialueen ensimmäiset päivät ovat sujuneet kokonaisuutena hyvin, arvioi hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola.
– Mitään isoja, ennalta arvaamattomia häiriötekijöitä ei ole ollut, Erhola sanoi maanantaina iltapäivällä..
Tukipalveluiden puolella on ensimmäisinä päivinä ollut ruuhkaa: osalla henkilöstöstä on ollut ongelmia esimerkiksi kirjautumisen ja käyttäjätunnusten kanssa.
Seuraava iso koetin on palkanmaksupäivänä. Ensimmäiset palkat maksetaan 13. tammikuuta. Palkka-ajot tehdään jo 5. päivä. Erhola uskoo, että virheitä voi tulla, vaikka töitä on tehty sen eteen, että niiden määrä jäisi minimiin. Pirkanmaan hyvinvointialue maksaa palkat noin 20 000 ihmiselle.
– Joulun alta on tosi paljon tehtyä työtä ja ihmiset ovat olleet töissä pyhinäkin, että saataisiin palkat oikein.
Jos joku ei saakaan palkkaansa tai palkassa on virheitä, lisäajoja tehdään ensimmäisen maksupäivän jälkeenkin.
– Ei välttämättä tarvitse odottaa kuun loppuun.
Erhola kertoo, että henkilöstöä on ohjeistettu, mitä tehdä, jos palkassa on virheitä.
– Kenenkään ei tarvitse hätääntyä. Luulen, että kaikilla hyvinvointialueilla tätä vähän jännityksellä odotettu.
Syynä ovat muun muassa julkisuudessakin olleet Helsingin palkanmaksuongelmat.
Vaikka muutos on hallinnollisesti iso, suurimmalle osalle asiakkaista muutos ei ole näkynyt. Maanantaina kuitenkin ruuhkautuivat niin Pirkanmaan hyvinvointialueen soteluuri kuin chatbottikin. Soteluuri on uusi palvelunumero, joka on perustettu juuri siirtymävaihetta varten. Numerosta voi kysyä neuvoa, jos on epäselvyyttä.
– Ehkä siinä on vähän unohtunut se, että kaikkien ei tarvitsisi soittaa yhtään mihinkään kun valtaosa voi mennä siihen entiseen palveluun, entiseen numeroon ja entiseen paikkaan, Erhola sanoo.
Vaikka esimerkiksi terveyspalveluiden neuvonnan numero on muuttunut, vanhasta on edelleen soitonsiirto uuteen. Myös kaikki terveysasemat ja muut toimipisteet palvelevat kuten ennenkin.
– Me emme ole mitenkään merkittävästi vähentäneet palveluita.
Pirkanmaan hyvinvointialueella on Erholan mukaan niin sanotusti kaksi työlistaa. Toinen liittyy perustamisvaiheeseen ja sen varmistamiseen, että kaikki toimii. Samaan aikaan on lähdetty tekemään jo hyväksytyn strategian toimeenpanosuunnitelmaa, jossa katsotaan uudistuksia lyhyemmällä ja pidemmällä aikavälillä.
– Kaikissa kohdissa joudutaan myös katsomaan taloutta aika tarkasti. Nythän me toimimme valtion meille antaman talouden raamissa, Erhola sanoo.
– Alueellisesti ei voida omin päätöksin rahoitusta lisätä. Meidän pitää virkamiestyössä ja poliittisessa yhteistyössä löytää yhteiset näkemykset, miten rahoitus tarkoituksenmukaisimmalla tavalla koko Pirkanmaan hyväksi käytetään.