Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaistaustainen Brexit-meppi on joutunut kolmessa vuodessa kriisistä toiseen – ”Mielenkiintoinen talo hyvässä ja pahassa”

Brexitin europarlamenttiin nostama Alviina Alametsä on kokenut meppinä kolme täysin poikkeuksellista vuotta Euroopan historiassa.

Onhan se antanut paljon, mielenkiintoinen talo hyvässä ja pahassa.

Näin tiivistää Alviina Alametsä (vihr) pian kolme vuotta kestäneen kautensa europarlamentaarikkona.

– Yksi nopeasti eteen tullut asia oli se, että täällä on todella paljon valtaa. Eurooppalainen yhteistyö on tärkeää ja sen takia olemme paljon paremmissa asemissa Venäjänkin suhteen.

Tampereella syntynyt ja täällä paljon aikaansa viettävä Alametsä, 30, nousi EU-parlamenttiin tammikuun lopussa vuonna 2020, kun eronneen Iso-Britannian paikkoja jaettiin uudelleen. Hänet nimettiin ryhmästään EU:n ulkoasiainvaliokunnan jäseneksi ja vihreiden koordinaattoriksi turvallisuus- ja puolustuspoliittisen alivaliokuntaan.

Varsinkin muissa ryhmissä Suomessa ennen kaikkea mielenterveyskysymysten tuntijana profiloituneen Helsingin kaupunginvaltuutetun nousu EU:n ulkopolitiikan näköalapaikalle herätti huomiota.

– Täällä nostettiin nopeasti sellaisiin isoihin tehtäviin, jotka Suomessa olisivat vaatineet senioriteettia. Taustalla on varmasti se, että suomalaisilla mepeillä on hyvä maine. Haastavat tehtävät on hoidettu kunnialla.

Koordinaattorin tehtävässä Alametsä on päässyt vetämään suuria raportteja, muun muassa siviilikriisinhallinnasta. Myös EU:n turvallisuusyhteistyön tulevaisuus ehti tulla työlistalle jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. EU:n päättäväisyydelle Venäjän suuntaan Alametsä antaa pääosin puhtaat paperit.

– Haparointiakin on toki ollut, mutta nopeat taloudelliset sanktiot ovat olleet suurin saavutus. Myös energiariippuvuudesta irtautuminen on edennyt nopeammin kuin olisin kuvitellut.

Alametsän kausi europarlamentaarikkona on ollut kriisien jaksottama. Pari kuukautta aloittamisen jälkeen puhjennut korona pakotti EU-parlamentinkin ottamaan käyttöön käytännössä kokonaan uudet työtavat. Joulukuussa puheenaiheeksi on noussut EU:n korruptioskandaali, kun Euroopan parlamentin varapuhemies Eva Kailin epäillään ottaneen vastaan rahaa Qatarista.

– Pesä pitää siivota mahdollisimman hyvin. Täältä voi tulla vielä lisää tapauksia.

Oma jatko EU-parlamentissa tämän kevään jälkeen on kuitenkin auki. Alametsä ei ole tehnyt päätöstä ehdokkuudesta huhtikuun eduskuntavaaleissa.

– Päätös on vaikea, koska täällä painavia salkkuja, mutta Suomessakin olisi paljon kiinnostavia asiakokonaisuuksia. Pitää miettiä myös sitä, missä osaamisesta on eniten hyötyä.

Tampereen asioita Alametsä kertoo seuraavansa jo puolisonsa kaupunginvaltuutettu Jaakko Mustakallion (vihr) kautta. Alametsä itse asui Tampereella ala-asteikäiseksi. Kalkkulainen kävi Kalkun ja Pispan kouluja.

– Suomessa aika jakaantuu Helsingin ja Tampereen välillä. Pyrin viettämään etenkin viikonloppuja usein Tampereella, jossa asuu Jaakon lisäksi mummini.

Tampere on ollut muutenkin tärkeässä roolissa Alametsän ja Mustakallion suhteessa. Yhdillä ensimmäisistä treffeistään pariskunta kävi Torni-hotellin Moro Sky Barissa.

– Jaakko kierrätti ympäri ja kertoi, että tuonne rakennetaan sitä ja tuonne tätä. Helsinkiläisellä alkoivat puntit tutisemaan. Täällä saadaan aikaan aika paljon... naurahtaa Alametsä.