Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutissuomalaisen gallup: Yli 70 prosenttia suomalaisista on vähentänyt energian kulutusta

71 prosenttia suomalaisista on vähentänyt energiankulutustaan energiakriisin takia. 22 prosenttia ei ole vähentänyt kulutustaan ja seitsemän prosenttia ei osaa arvioida asiaa.

Asia selviää Uutissuomalaisen tekemästä gallupista.

Tuloksia Uutissuomalaiselle kommentoineen Aalto-yliopiston energiatekniikan professori Peter Lundin mukaan lukemat osoittavat, että suomalaiset suhtautuvat energiakriisiin vakavasti.

Kun näin suuri määrä kansalaisia säästää energiaa, sillä on merkittäviä vaikutuksia kokonaiskulutukseen.

Peter Lundin

– Tuloksia voidaan pitää erinomaisina siinä valossa, että erilaisten säästökampanjoiden toteuttaminen on Suomessa usein vaikeaa. Kun näin suuri määrä kansalaisia säästää energiaa, sillä on merkittäviä vaikutuksia kokonaiskulutukseen, hän arvioi.

Motivan energia-asiantuntija Teemu Kettunen pitää kulutustaan vähentäneiden suomalaisten osuutta jopa yllättävän maltillisena.

– Astetta alemmas -kampanjan tavoitteena on, että vähintään 95 prosenttia suomalaisista tekisi kulutusta alentavia energiatekoja. Tähän on vielä matkaa. Silti tuloksia voi pitää varsin hyvinä, hän sanoo Uutissuomalaiselle.

Naisista 76 prosenttia ja miehistä 65 prosenttia on vähentänyt energiankulutustaan. Alle 45-vuotiaat ovat vähentäneet energiankulutustaan vähemmän kuin vanhemmat ikäryhmät. Alle 30-vuotiaista energiankulutustaan on vähentänyt vain reilu puolet.

Eniten energiankulutusta on vähennetty yli 60 000 euroa vuodessa ansaitsevissa kotitalouksissa. Pienituloisimmat kotitaloudet ovat vähentäneet energiankulutustaan vähemmän kuin kaikki vastaajat keskimäärin.