Tampereella olevan Työväenmuseo Werstaan Ysäri-näyttelystä on tulossa yksi museon kaikkien aikojen suosituimmista näyttelyistä.
Lokakuussa 2022 Werstas rikkoi Ysärin siivittämänä kuukausikohtaisen kävijäennätyksensä ja koko vuonna päästiin 46 987 museokävijään. Kävijämäärä oli lähes kaksinkertainen verrattuna edelliseen sulkujen ja rajoitusten kurittamaan vuoteen 2021, jolloin Werstaalla vieraili 26 695 ihmistä.
– Koronavuodet olivat kulttuuritoimijoille todella vaikeita. Werstaan onneksi koitui yllättäen vapaa pääsy, jonka takia lipputulot eivät romahtaneet. Taloustilanteen kiristyessä maksuton kulttuuritarjonta on entistäkin tärkeämpää. Olen seurannut huolestuneena, miten kulttuuritoimijat nostavat lipunhintoja. Työväenmuseo Werstas korostaa sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja pitää kiinni vapaasta sisäänpääsystä. Kulttuuri ei saa jäädä vain parempiosaisten harrastukseksi, museonjohtaja Kalle Kallio murehtii alan tulevaisuutta tiedotteessa.
Hyvän kävijävirran uskotaan jatkuvan Työväenmuseo Werstaan täyttäessä tänä vuonna 30 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi avataan 16. kesäkuuta uusi päänäyttely Yhteisvoimin, joka kertoo yhteiskunnan rakentamisesta yhteisin ponnistuksin kohti parempaa tulevaisuutta.
Sen lisäksi museossa on nähtävillä kolme vaihtuvaa valokuvanäyttelyä, viime vuodelta jatkava suosikkinäyttely Ysäri, pitkäkestoiset näyttelyt Teollisuusmuseo ja Höyrykonemuseo sekä lyhytkestoisia pientuotantoja.
Loppiaisviikonloppuna sulkeutuva Ratajätkät-näyttely siirtyy seuraavaksi Riihisaaren-museoon Savonlinnaan ja loppuvuodeksi Rosenlew-museoon Poriin.
Juhlavuoden ensimmäinen vaihtuva näyttely on 3. helmikuuta avautuva kuvajournalisti Miikka Pirisen Likainen työ. Näyttelyn kuvat antavat kasvot turpeennostajille, öljynporaajille sekä hiilenkaivajille. Heidän elämänsä on murrospisteessä ilmastokatastrofin ja alan ammattien tulevaisuuden vuoksi.
Syyskaudella Werstaalla nähdään lisää valokuvia, kun Eurooppa kieltäytyy työstä -näyttely avautuu 9. syyskuuta. Kuvajournalisti Henri Salonen työryhmineen on kuvannut työelämästä kieltäytymisen muotoja eri puolilla Eurooppaa. Sekä Henri Salonen että Miikka Pirinen julkaisevat näyttelyidensä aiheista myös kirjan.
Marraskuussa esille tulee vielä valokuvaaja Dorothea Langen ikonisia kuvia 1930-luvun suuresta lamasta Yhdysvalloissa. 10. marraskuuta avautuvassa näyttelyssä mukana on myös tunnetuin otos seitsemän lapsen siirtolaisäidistä Florence Thompsonista, jonka kärsiviltä kasvoilta heijastuu pula-ajan ankaruus.