Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Sellainen vuosi 2022... | Diplomi-insinööri Laura, 40, leipoi itsensä televisiossa koko kansan tutuksi – "Tuotekehitysprosessi on sama, suunnittelee sitten uutta suodatinta tai uutta leivonnaista"

Koko Suomi leipoo -ohjelman finaaliin yltänyt lempääläläinen kuvailee itseään aidoksi kotileipuriksi.

Tamperelainen julkaisee joulun ja vuodenvaihteen aikana vuoden 2022 luetuimpia ja kiinnostavimpia juttuja. Tämä juttu julkaistiin Tamperelaisen nettisivuilla 3.12.2022.

Lempääläläinen Laura Aho on tänä syksynä ollut tuttu näky suomalaisten olohuoneissa. 40-vuotias Aho nähtiin vastikään päättyneellä Koko Suomi leipoo -ohjelman kahdeksannella kaudella. Aho ylsi kisassa finaaliin kolmen parhaan joukkoon, mutta voitto meni Littoisiin. Ohjelmassa oli nyt päättyneellä kaudella muutenkin vahva pirkanmaalaisedustus, sillä kisassa nähtiin myös kangasalalainen Kati Lehto ja tamperelainen Tanja Purmonen.

Aho on koulutukseltaan materiaalitekniikan diplomi-insinööri. Suodattimia valmistavan yrityksen toimiala ei liippaa läheltäkään leipomista, mutta Aho näkee tuotekehittäjän työssään yhteneväisyyksiä leipomiseen.

– Tuotekehitysprosessi on sama, suunnittelee sitten uutta suodatinta tai uutta leivonnaista. On idea ja alat miettiä, millainen se voisi olla ja miten kannattaa vaikka kakku koota, että siitä saa toimivan. Se on ehkä se minun juttu, jos ajattelee tätä kisaa. Nautin suunnitteluvaiheesta.

Kilpailijat saivat taidonnäytetehtävät tietoonsa jo etukäteen.

– Minähän painelin kirjastoon ja surffailin netissä ja kun tuli joku idea vastaan, torppasin sen heti, kun se oli jo käytetty. Koitin keksiä jotain sellaista, mitä ei ole vielä keksitty.

Aho kuvailee itseään oikeaksi kotileipuriksi.

– Leivon omille ja lasten synttäreille ja jos on kavereiden kanssa nyyttärit, niin kyllä minä yleensä sen leivonnaisen vien enkä sipsipussia. Sillä tavalla tykkään leipoa.

Omien sanojensa mukaan Aho ei kuitenkaan harrasta leivontaa.

Haluan, että kaikki kakussa on syötävää ja hyvän makuista.

– Se on ehkä elämäntapa tai tavallinen asia, joka kuuluu juhliin tai kun joku tulee kylään. Viikolla meillä tehdään pinaattilättyjä ja pannukakkuja, ei meillä sen enempää ehditä leipoa, Aho sanoo.

– Olen pienenä leiponut äidin ja mummun kanssa ja saanut tehdä omia leivonnaisia ja ottaa ne kaakaojauheet ja sokerit ja tehdä omia sekoituksia.

Suklaan työstäminen on Aholle leipomisessa mieluisinta. Hän ei pidä väriaineiden tai puolivalmisteiden käyttämisestä ja Ahon keittiössä harvoin näkeekään kakkua, jossa olisi päällä vaikkapa irtokarkkeja.

– Tykkään leivonnassa käyttää perusraaka-aineita, niistä saa tehtyä mitä vaan. Leivon maku edellä enkä näkö. Harvoin ostan sokerimassaa enkä todellakaan laita sinistä sokerimassaa kakun päälle, Aho sanoo.

– Haluan, että kaikki kakussa on syötävää ja hyvän makuista syötävää. Suklaata pystyy kuitenkin käyttämään niin monella tavalla: moussena, ganachena tai voi tehdä suklaakoristeita. Ja kuka nyt ei tykkäisi suklaasta, Aho nauraa.

Suklaan lisäksi Aho käyttää leipomisessa paljon marjoja, joita hänellä on pakastin täynnä.

Monelle kakku on leipomisessa se ykkösjuttu.

– Kakuthan on ne, mitä ihmiset tilaavat. Harvemmin tilataan kääretorttua tai piirakkaa, Aho toteaa.

– Henkilökohtaisesti tykkään eniten tehdä leivoksia tai jotain pienempää, mitä voi näpertää. Jos pitäisi leipoa monta samanlaista kakkua viikossa, tylsistyisin.

Aho nähtiin jo viime vuonna kolmiosaisen koko Suomi leipoo -joulusarjan fanijaksossa, jossa hänet valittiin tähtileipuriksi. Sen jälkeen Aho keksi tosifani testaa -konseptin Instagram-tililleen. Aho testasi ja kellotti kaikki seitsemännen tuotantokauden tekniset tehtävät. Tavoitteena oli saada tehtyä kaikki tehtävät annetussa ajassa.

– Opin, että aika on supertiukka jopa kotikeittiössä. Teltassahan aika juoksee ihan omaa tahtiaan eikä meillä siellä ole edes kelloja. Teltassa ollaan Annen varassa, että koska hän huutaa, että puoli tuntia aikaa ja sitten tulee kiire, Aho sanoo.

Aho huomauttaa, että kakkua tulee harvoin tehtyä parissa tunnissa.

– Monestihan täytekakkukin tehdään niin, että pohja yhtenä päivänä ja täytetään seuraavana ja koristellaan tarjoilupäivänä.

Kokemuksena Koko Suomi leipoo -kilpailu oli Ahon mukaan supermielenkiintoinen. Oman lisänsä kilpailuun tuovat tv-kamerat.

– Otetaan erilaisia haastatteluja ja on tuomarit ja kaikki reaktiot kuvataan. Ainakin itselläni oli alitajuisesti se paine, että mitä sanon ja miltä näytän ja onko minun pöytä tosi sotkuisen näköinen. Siinä on hirveästi kaikkea muutakin kuin leivontaa.

Ahoa helpotti se, että hänellä oli jo kokemusta fanijaksosta. Hän tiesi päivän kulun ja osasi arvioida, mitä lopulliseen jaksoon tulee.

– Jaksohan on ihan superlyhyt verrattuna siihen, kuinka paljon kuvataan.

Aho sanoo, että jaksoissa korostui se, kuinka hän sanoi kilpailun olevan hänen omaa aikaa.

– Sitä se olikin. Minulla on neljä lasta ja jos leivon, he ovat nuolemassa kippoa ja vispilää ja laittamassa koristuksia. Ei sitä yksin kotona leivo. Nautin kilpailusta omana breikkinä kaikesta.