Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelainen hiihtäjälegenda saa muistomerkin Kauppiin – Laittoi yhden ehdon: "Vasta kun täytän 100 vuotta"

Hiihdon vuoden 1952 Oslon olympiakisojen voittaja Lydia Wideman on saamassa muistomerkin Tampereen Kauppiin.

Widemanin muistoksi tehtävä reliefi ollaan kiinnittämässä Kaupin urheilupuiston uuden huoltorakennuksen luoteenpuoleiseen seinään. Huoltorakennus sijaitsee Kaupin pesäpallo- ja hiihtostadionin välittömässä läheisyydessä.

Muistomerkin kokonaiskustannus on 14 000 euroa. Tampereen kaupunginhallitus päätti joulua edeltävällä viikolla osallistua hankkeeseen 4 000 eurolla. Opetus- ja kulttuuriministeriöltä on tulossa 4 000 euroa, Tampereen Pyrinnöltä 2 000 euroa ja Tampereen urheilun edistämissäätiöltä 1 000 euroa. Summasta 3 000 euroa katetaan lahjoituksina.

Tampereen kaupungille anomustekstin kirjoittaneen liikuntaneuvos Jarmo Hakasen mukaan Lydian elämänmyönteisyys oli hänen tavaramerkkinsä. Hänen urheilu-uransa oli varsin lyhyt, mutta vapaaehtoinen seuratyö sitä vastoin erittäin pitkä ja moninainen.

Idea muistomerkistä esiteltiin Widemanille itselleenkin hänen 95-vuotispäivillään vuonna 2015.

– Vasta kun täytän 100 vuotta, Lydia tuumi tuolloin.

Lydia Wideman kuoli 98-vuotiaana 13. huhtikuuta vuonna 2019. Hän ehti yli kymmenen vuoden ajan olla vanhin elossa oleva suomalainen olympiavoittaja ja helmikuusta 2018 lähtien hän oli myös maailman vanhin elossa oleva olympiavoittaja.

Tampereella asunut Wideman oli kaikkien aikojen ensimmäinen naispuolinen hiihdon olympiavoittaja. Hän lopetti uransa Oslon kisojen jälkeisenä keväänä.