Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuoko uusi veto vauhtia asuntokauppaan? – Välittäjät haluavat poistaa tämän veron kokonaan

Asuntokaupan hiljentymisestä huolestuneet kiinteistönvälittäjät ovat tänään perjantaina aloittaneet kansalaisaloitteen varainsiirtoveron poistamiseksi kokonaan tai määräajaksi asunto- ja kiinteistökaupasta.

Aloitteentekijät kertovat hankkeesta tiedotteessaan.

Varainsiirtovero on asuntokaupassa valtion keräämä vero, jonka ostaja maksaa kertaluontoisesti ostaessaan asunto-osakkeen tai kiinteistön. Vero on 2 prosenttia asunto-osakkeen velattomasta kauppahinnasta ja 4 prosenttia kiinteistön ostohinnasta.

– Varainsiirtoveron poisto olisi piristysruiske syksyn aikana pysähtyneelle asunto- ja kiinteistökaupalle. Se turvaisi työpaikat suomalaisessa asuntotuotannossa ja edistäisi työperäistä muuttoliikettä Suomen rajojen sisällä, välittäjät perustelevat kansalaisaloitetta tiedotteessaan.

Kansalaisaloitteeseen pääsee tämän linkin kautta: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/11686

Välittäjien mukaan asuntokauppojen varainsiirtovero jumittaa asuntokauppaa ja aiheuttaa haittaa kotitalouksille ja työmarkkinoille.

Varainsiirtoveron ja muiden pakollisten muuttamiskustannusten seurauksena perheet asuvat usein itselleen sopimattomissa asunnoissa työllistymisen näkökulmasta väärällä paikkakunnalla.

Asuntokauppojen varainsiirtoveron osuus valtion koko veropotista on alle prosentin. Varainsiirtoverokertymä oli esimerkiksi vuonna 2020 noin 822 miljoonaa euroa, josta noin puolet maksettiin asuntokaupoista.

Osakehuoneistojen kaupoista kertyi verotuloja 276 miljoonaa ja omakotikiinteistöjen kaupoista kertyi arviolta 110–120 miljoonaa euroa. Kokoluokka on sama kuin virvoitusjuomaverossa.

Kiinteistönvälittäjien tekemä kansalaisaloite etenee seuraavaksi oikeusministeriöön tarkastettavaksi. Sen jälkeen aloite julkaistaan kansalaisaloite.fi -sivustolla ja on kaikkien varainsiirtoveron poistamista kannattavien allekirjoitettavissa.

Aloite etenee eduskuntaan, jos se kerää vähintään 50 000 allekirjoitusta.

LISÄYS 5.1.2023 kello 15.15: Juttuun lisätty kansalaisaloitepalveluun johtava linkki.