Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Asuntomarkkinoilla erikoinen tilanne: voiko vuokraajan ja ostajan markkina olla yhtäaikaa? – Syitä on nyt ainakin kolme

Suomalaisilla ja ennen kaikkea suurimpien kaupunkiseutujen asuntomarkkinoilla on historiallinen tilanne: käynnissä ovat ennennäkemättömät asunnonvaihtajan markkinat.

Tätä mieltä on Vuokraturva–Myyntiturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

Metsolan mukaan Suomen asuntomarkkinoilla on ennennäkemätön tilanne, kun myös suurimmissa kaupungeissa asunnonvaihtajilla on yhtä aikaa runsaasti vaihtoehtoja sekä ostettavaksi että vuokrattavaksi.

– Erityisesti Helsingin seudulla tämä on täysin uutta, koska niukkuus ja suoranainen pula asunnoista on leimannut pääkaupungin asuntomarkkinoita käytännössä aina. Nytkin tilanne on hetkellinen ja suoraan yhdistettävissä korkojen, energian ja yhtiövastikkeiden nopeaan kallistumiseen. Samaan aikaan tilanne avaa asunnonvaihtajalle poikkeuksellisia mahdollisuuksia, toteaa Metsola tiedotteessaan.

Metsola korostaa, että tilanne on historiallinen, koska edes 1990-luvun lamassa ei valinnanvaraa ollut tällä tavoin yhtä aikaa sekä vuokra- että omistusasuntojen puolella. Vuosikymmenten mittaan on ollut hetkiä, jolloin on puhuttu asunnonostajan markkinoista tai vuokralaisen markkinoista. Nyt ensimmäistä kertaa ne molemmat ovat totta yhtä aikaa, ja voidaan puhua asunnonvaihtajan markkinoista.