Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Sairaanhoitopiirin alijäämän kattaminen aiheutti intressiristiriidan Pirkanmaalla – Hyvinvointialuejohtaja: "Tämä lisää sopeutustarvetta"

Pirkanmaan aluehallitus päätti keskiviikkona antaa suostumuksensa sille, että Pirkanmaan sairaanhoitopiiri voi kattaa alijäämänsä osin omistamiensa yhtiöiden osinkotuloilla. Asiasta päätettiin äänestämällä.

Hyvinvointialuejohtajan esitys oli, että suostumusta ei anneta, koska se ei olisi ollut hyvinvointialueen talouden edun mukaista.

Aluehallituksen puheenjohtaja Kari-Matti Hiltunen toteaa, että tilanteessa syntyi intressiristiriita kuntien ja hyvinvointialueen välille.

– Tässä on selkeä intressiristiriita, joka syntyy lainsäädännöstä. Aluehallituksen puheenjohtajana tulkitsen, että aluehallituksen tehtävänä on toimia hyvinvointialueen edun mukaisesti, Hiltunen sanoo tiedotteessa.

Hyvinvointialuejohtaja Marina Erholan mukaan tehdyn päätöksen vaikutukset palaavat aluehallituksen pöydälle ensi vuonna taloutta käsiteltäessä.

– Tämä lisää vastaavalla summalla sopeutustarvetta. Huhti-toukokuussa näemme, kuinka paljon sitä on. Hyvinvointialueella valmistellaan jo nyt tuottavuusohjelmaa ensimmäiselle aluevaltuustokaudelle, Erhola sanoo tiedotteessa.

Aluehallituksen varapuheenjohtaja Hanna Laineen muutosesitys oli, että suostumus alijäämän kattamiseen annetaan. Äänestyksessä muutosesitys voitti äänin 7–4.

Sairaanhoitopiirin valtuusto päätti eilen tiistaina 27. joulukuuta ylimääräisessä kokouksessaan, että sairaanhoitopiiri kattaa taseeseen kertyneen alijäämän tarvittaessa erillistoimin. Voimaanpanolain mukaisesti päätökseen, joka vaikuttaa hyvinvointialueen talouteen, tarvitaan hyvinvointialueen suostumus.

Sairaanhoitopiirin alijäämän on arvioitu olevan noin 3,8 miljoonaa euroa. Sen kattaminen osinkotuloilla vähentää hyvinvointialueen rahoitusta toiminnan käynnistyessä vastaavalla summalla. Ensi vuodelle hyväksytyssä talousarviossa hyvinvointialueen alijäämä oli ennen tänään tehtyä päätöstä 63,5 miljoonaa euroa.

Alijäämän kattamiseksi sairaanhoitopiirin esitys on, että Tays Sydänkeskus ja Coxa toteuttavat ylimääräisen osingonjaon. Siitä päättävät yhtiöiden yhtiökokoukset.