Näyttelypäällikkö sanoo, että Nick Caven ja Brad Pittin ottaminen mukaan ei ollut julkisuustemppu.
Vielä hieman yli kaksi viikkoa Sara Hildénin taidemuseossa esillä olevassa Thomas Houseago – WE with Nick Cave & Brad Pitt -näyttelyssä on tähän mennessä käynyt jo yli 40 000 näyttelyvierasta.
Se ohittanee Andy Warholin, yhden maailman tunnetuimman taiteilijan, vuonna 2014 Sara Hildénin taidemuseossa järjestetyn An American Story -näyttelyn kävijämäärän, joka oli 42 091 näyttelyvierasta.
Thomas Houseago – WE with Nick Cave & Brad Pitt -näyttelyn suosio ei yllätä näyttelypäällikkö Sarianne Soikkosta, joka muistuttaa, että Houseago on meritoitunut kuvataiteellisilla ansioillaan ja hänen taiteensa kiinnostaa joka puolella maailmaa.
Kävijämäärää on silti varmasti lisännyt rocktähti Nick Caven ja elokuvanäyttelijä Brad Pittin osallistuminen näyttelyyn omilla teoksillaan sekä miesten osallistuminen avajaisiin Tampereella 17. syyskuuta.
– Houseagon osuus on hieno ja haluan uskoa, että hän yksin on houkutellut väkeä museoomme, mutta suuri julkisuus on lisännyt vierasmäärää. Cave ja Pitt ovat tuttuja nimiä laajemmalle yleisölle, Soikkonen sanoo.
Thomas Houseagon näyttely piti alun perin olla Sara Hildénin taidemuseossa jo vuonna 2020, mutta koronapandemia siirsi yhteistyötä. Houseago, joka on pitkään puhunut avoimesti mielenterveysongelmistaan, koki romahduksen eikä huolestunut museoväki kuullut miehestä toviin mitään.
Houseagon paranemisessa tärkeässä roolissa olivat hänen ystävänsä Nick Cave ja Brad Pitt, joiden töihin esiintyvinä taiteilijoina tuli niin ikään koronan takia pitkä tauko ja miehet innostuivatkin tekemään kuvataidetta. Kummallakin oli siitä jo taustaa monen vuoden ajalta.
Houseago itse ehdotti Sara Hildénin taidemuseolle ystäviensä ottamista mukaan näyttelyyn, sillä hän oli hyvin innostunut niistä.
– Luotimme Houseagon visioon, mutta meidän piti ensin nähdä itsekin, millaisia veistoksia Cave ja Pitt ovat tehneet. Aivan toisenlaisista yhteyksistä tunnetut miehet olisivat meillä ensimmäistä kertaa maailmassa esillä kuvataiteen edustajina, Sarianne Soikkonen toteaa.
Hän korostaa, että museo halusi järjestää We-näyttelyn niin, että kyse on nimenomaan hyvästä kuvataiteesta.
– Olemme tietysti miettineet, että ajattelevatko ihmiset meidän ottaneen Caven ja Pittin mukaan Houseagon näyttelyyn julkisuuden takia. Niin asia ei missään tapauksessa ollut.
– Koko kolmikko halusi itsekin alusta asti, että kuvataide on pääasia, eivät he persoonina. He halusivat normaalin kokemuksen, jos se vain on niin tunnettujen ihmisten elämässä mahdollista. Tavoitteenamme oli varmistaa miehille ja museolle työrauha, Soikkonen perustelee.
Kesällä selvisi, että kaikki näyttelyn taiteilijat haluavat myös tulla paikan päälle. Thomas Houseago koki sijainnin turvalliseksi kolmikolle. Vastaavan näyttelyn järjestäminen jossakin suuressa taidekeskuksessa olisi saanut aivan toisenlaista huomiota.
– Tiedotus- ja kutsuvierastilaisuuksien tunnelma oli aito. Cave ja Pitt eivät olleet tottuneet tähän uuteen rooliinsa ja kyselivät ennen tilaisuuksia, että mitä heiltä odotetaan ja miten heidän pitäisi puhua teoksistaan, Sarianne Soikkonen sanoo.
Thomas Houseago – WE with Nick Cave & Brad Pitt ja Andy Warholin näyttely eivät suinkaan ole Sara Hildénin taidemuseon kaikkien aikojen suosituimpia näyttelyitä.
Ron Mueck, joka järjestettiin taidemuseossa 2016, on museon ykkönen kokonaiskävijämäärältään 115 151.
Sara Hildénin taidemuseon avajaisnäyttely vuonna 1979 (105 275 kävijää) ja Modernin taiteen klassikoita vuonna 1985 (66 023 vierasta) olivat pitkään museon suosituimmat näyttelyt kaikilla mittareilla.
Sarianne Soikkonen sanoo, että koska näyttelyt kestävät eri pituisia aikoja, kuvaa päivittäinen kävijäluku suosituimmuutta paremmin kuin lopullinen kävijämäärä.
Modernin taiteen klassikoita 1985 -näyttelyn keskimääräinen päiväkävijämäärä oli 1179, Ron Mueckin 900 ja Andy Warholin 577.