Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Peter Franzén muutti Teiskon hamsterivaltakunnaksi – " Tampere on mahtava paikka käydä ja tehdä töitä. Mitään ongelmia ei ole koskaan"

Peter Franzén on pääosassa hämmentävän ajankohtaisessa elokuvassa.

Teisko on 4. tammikuuta elokuvateattereihin tulevan Hamsterit-elokuvan päänäyttämö. Markku Pölösen ohjaaman, vuonna 1957 ilmestyneeseen Veikko Huovisen samannimiseen romaaniin perustuvan elokuvan muita kuvauspaikkoja olivat muun muassa Amuri ja Lempäälän Kuokkalan museoraitti.

– Tampere on mahtava paikka käydä ja tehdä töitä. Ihmiset ovat ammattitaitoisia. Mitään ongelmia ei ole koskaan. Kaikki toimii saumattomasti ja nopeasti. Elokuvan tekemisen aikataulu on tiukka, joten kaiken pitääkin olla sovitun mukaista, päähenkilö Hamsteria näyttelevä Peter Franzén kehuu.

Tarinassa luonnonkatastrofeihin hurahtanut köyhä, Hamsteri-niminen luontokirjailija elää puuhuvilassaan maaseudulla yhdessä ainoan ystävänsä, lemmikkihiiren kanssa. Kylällä häntä pidetään hieman omituisena.

Kun naapuriin muuttaa veikkausvoiton saanut perhe, Hamsteri saa unelmiensa mahdollisuuden hamstraamiseen ja samalla muuttaa elämänhalunsa menettäneen Rurikin, hänen vaimonsa Tellun sekä heidän lastensa elämän suunnan. Alkaa järjen rajat ylittävä hamstraaminen Hamsterin kuvitteleman ”kaikkien aikojen julmimman talven” varalta.

Hamsterit on aiheeltaan hämmentävän ajankohtainen. Koronarajoitukset käynnistivät vessapaperin hamstraamisilmiön ja ihmisiä muistutetaan nytkin uusista syistä pitämään niin sanottua 72 tunnin kotivarantoa.

– Olen itse ollut aina sellainen, että minulla on jokin pieni varanto olemassa, mutta ei suinkaan säilykkeitä Hamsterin mittakaavassa, Franzén kertoo.

– Kirjan ilmestymisvuonna 1957 oli sota-aika ja pula vielä ihmisten tuoreessa muistissa. Pandemian ja Venäjän hyökkäyssodan myötä tietyt samat asiat tulivat taas ajankohtaisiksi. Ehkäpä nuoret ymmärtävät elokuvan ajatusmaailmaa nyt hieman paremmin kuin olisivat muutama vuosi sitten, näyttelijä pohtii.

Lapsena television kautta Veikko Huovisen tuotantoon muun muassa Hamsterit-sarjan ja Lyhyiden erikoisten kautta tutustunut Peter Franzén tutustui kirjailijaan tehdessään Markku Pölösen kanssa Koirankynnen leikkaajaa 2000-luvun alussa.

Huovinen kuulemma katseli kuvauksia ja myhäili hyväksyvästi.

– Huovisen tapa kirjoittaa ihmisistä on samanlainen kuin oma elämänkatsomukseni ja lisäksi hänen tapansa tuoda ihminen notkeasti yhteen luonnon kanssa on upea. Huovinen todentaa luonnon kautta, että tarvitsemme toisiamme ja yhdessä olemme vahvoja, Franzén analysoi.

Franzénilta tulee ensi vuonnakin teattereihin elokuva, jota mies oli tekemässä Tampereella. Ruotsalaista trilleriä Abyss filmattiin Tampereella elokuussa 2022.

– Se on ensimmäinen pohjoismainen katastrofielokuva ja kertoo Kiirunan kaivoskaupungista. Kyseessä on kuitenkin perhedraama, Peter Franzén selittää.

Elokuvaa kuvattiin kaivoksilla Tampereella pari viikkoa ja Kiirunassa muutama viikko. Las Palmasissa oli studio, jonne pystyi tekemään kaivosmaiset olosuhteet sekä kokonaisen kerrostalon.

Trilleri saa teatteriensi-iltansa Suomessa ja Ruotsissa syksyllä 2023. Elokuvasta on tehty myös kansainvälinen levityssopimus.

Franzénin lisäksi pääosassa nähdään ruotsalainen Tuva Novotny.