Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tampere Rock City | Wöyh tulee! – ”Mitä kummallisempi hahmo ja ongelma, sen parempi”

Antti ja Jussi Hyyrysen Wöyh! esittää kimuranttia musiikkia Tampereella tammikuun lopussa.

Progekokoonpano Wöyh! julkaisee uuden albumin Tähti tammikuun alussa.

Yhtyeen tunnettu tarinallinen linja jatkuu viidennellä pitkäsoitolla, kuten myös omaleimainen musiikkityyli, mutta tällä kertaa astetta terävöityneenä.

Antti ja Jussi Hyyrysen kirjoittamat biisit perustuvat Antin riffipainotteisiin sävellyksiin, joiden tarinat kertovat Wöyh!iin oleellisesti liittyvästä avaruustematiikasta. Wöyh!in maailmaa eivät sido perinteiset luonnonlait eivätkä olemisen konventiot ja Wöyh!-hahmot kohtaavatkin matkoillaan yllätyksiä: onhan levyn kertoma matkakin pitkä.

Trippi alkaa avaruudesta, josta siirrytään sujuvasti Telluksen kaltaiselle Wöyh!-planeetalle seikkailemaan. Tämä kuuluu biiseissäkin: hurjempaan suuntaan aiemmasta on menty, mutta vastapainona mukana on myös akustisia suvantokohtia.

Matka on tärkeämpi kuin määränpää.

– Usein niissä esiintyvät erikoiset hahmot kantavat mukanaan ratkaistavaa ristiriitaa tai vastoinkäymistä. Mitä kummallisempi hahmo ja ongelma, sen parempi.

– Tämä oli lähtökohtana kullekin levyn kappaleelle ja se toimii yhdistävänä tekijänä yhdeksälle keskenään sinänsä kovinkin erilaiselle laululle, Jussi Hyyrynen kertoo.

– Matka on usein tärkeämpi kuin määränpää. Suoapinan jälkeläiset -kappaleessa sitkeä joukkio tarpoo loputtomasti eteenpäin jäästä, tuulesta ja hirviöhahmoista välittämättä. Biisin progerocksoundia värittää Marzi Nymanin loistelias orkesterisovitus, laulaja-kitaristi Jussi jatkaa.

Painovoimaton-kappale puolestaan edustaa levyn toista äärilaitaa. Anssi Nykäsen millintarkka komppi pitää kasassa kaoottisen poukkoilevaa zappahärömelodiaa.

Kokonaisuudessaan bändin biisimaailma on aiempaa progressivisempi: kappaleet ovat entistä pidempiä ja koukeroisempia, tahtilajit vaihtuvat tiheästi ja yleissoundi on säröisempi ja aiempaa aggressiivisempi.

Antin sävellykset ovat partituurimaisen tarkasti sovitettuja ja ne sisältävät poikkeuksellisen mutkikkaita sävelkulkuja ja harmonioita.

Sanat on kirjoittanut puolestaan Jussi. Albumikokonaisuus on suunniteltu niin, että kaikilla kymmenellä kappaleella on oma harkittu paikkansa. Mihin ne asettuvat livenä, selviää tammikuun 2023 lopussa Olympiassa.

Wöyh! Olympiassa lauantaina 28.1.2023