Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sellainen vuosi 2022... | Hassu puutalo kehystää Nokia-areenan –  "Ovi on rakennettu alun perin vinoon"

Kaupunkikuva: Akku-Ekspertin puutalo jättää Nokia-areenan ja uudet tornit varjoonsa. Tässä sympaattisessa pikkutalossa on myyty akkuja vuodesta 1965 lähtien ja kuvattu muun muassa Reinikaista.

Tamperelainen julkaisee joulun ja vuodenvaihteen aikana vuoden 2022 luetuimpia ja kiinnostavimpia juttuja. Tämä juttu julkaistiin Tamperelaisen nettisivuilla 26.3.2022.

Tässä näkymässä on hilpeyttä: Taustalla kohoavat Libeskindin tornit ja Nokia-areena, mutta katse kiinnittyy väkisinkin etualan vaatimattomaan puurakennukseen, jonka ovi on vinossa. Rakennuksen kulmassa on silmälasipäisen miehen logo ja seinässä iso kyltti ”Akku-Ekspertti”.

Uudet amerikkalaistyyliset tornit ja areena möllöttävät lähes sieluttomina tämän perustamperelaisen puutalon takana.

Akku-Ekspertti on myynyt tässä talossa akkuja vuodesta 1965 lähtien. Kyseessä on Suomen vanhin akkukauppapaikka.

– Täällä käy isiä lastensa kanssa. Ja he taas ovat käyneet täällä omien isiensä kanssa, Akku-Ekspertti, yrittäjä Henrik Niemelä kertoo.

Akku-Ekspertti toimittaa akkuja muun muassa poliisille, ambulansseihin, teollisuudelle, kerrostaloihin, julkkiksille, mökkeilijöille, taviksille, kesäautoilijoille ja neuvoo satunnaisia pistäytyjiä. Liikevaihdosta noin 70 prosenttia tulee akkujen myynnistä, asennuksesta ja kierrätyksestä.

– Meillä on myös keskustan ainoa autohuolto, ja teemme ilmastointihuoltoja. Viisi vuotta sitten otimme rengasmyynnin takaisin valikoimaamme. Renkaitahan Sorinkadulla myytiin jo 1950-luvulla.

Niemelä päätyi Akku-Ekspertiksi sattumalta. Haave sokerileipurin urasta tyssäsi allergiaan, joten koulun TET-harjoittelupaikka leipomossa vaihtui fysiikan ja kemian opettajan suosituksesta Akku-Eksperttiin. Niemelä pääsi alkuperäisen Akku-Ekspertin, Topi Savolahden oppiin.

– Akku-Topi perusti yrityksen 1930-luvulla Viinikan liikenneympyrään. Sieltä hän muutti tähän Sorinkadun kiinteistöön. Ostin Akku-Ekspertin liiketoiminnan edeltäjiltäni vuonna 2002. Akku-Topi oli jäänyt eläkkeelle jo joitakin vuosia sitten, mutta Pekka Koisti oli tuolloin vielä akkujen maahantuonnissa vahvasti mukana, Niemelä kertoo.

Talon seinässä oleva, silmälasipäisen miehen logo kuvaa Akku-Topin yhteistyökumppania Pekka Koistia.

– Logo kuuluu ehdottomasti tähän taloon. En missään nimessä ota sitä pois. En myöskään halua luopua 03-alkuisesta puhelinnumerosta, sillä perinteisellä yrityksellä on ehdottomasti oltava lankapuhelinnumero, Niemelä kertoo.

Ja mitä vinoon oveen tulee, niin siitä ei tarvitse kantaa huolta.

– Rakennus ei ole vajonnut, vaan ovi on rakennettu alun perin vinoon. Rakennus on vankkaa tekoa. Alkuperäiset, 1900-luvun alussa rakennetut betonipilarit tarkastettiin, kun areenaa alettiin rakentaa. Ne kyllä kestävät.

Tämä vuosi on juhlavuosi Niemelälle, sillä hänelle tulee täyteen 20 vuotta Akku-Eksperttinä. Yrityksen liiketila on kaikki kaikessa yrittäjälle, joka on tamperelainen jo viidennessä polvessa. Hänelle on tärkeää, että liiketoiminta jatkuu juuri tässä paikassa. Edes Nokia-areenan rakentaminen ei tuonut muutosta pitkään jatkuneeseen liiketoimintaan.

– Kaikki sujuu niin kuin ennenkin. Liikkeen edessä on asiakaspaikkoja, ja Sorinkadulta voi ajaa suoraan asennushalliin.

Ainoa asia, josta asiakkaita muistutetaan säännöllisesti on se, että Akku-Eksperttiin voi edelleen ajaa samoja reittejä kuin ennen Nokia-areenaa.

– Sorinkadulle saa kääntyä Tampereen valtatieltä, kun ajaa tänne Viinikan liikenneympyrän suunnasta. Myös Vuolteenkadulta voi kääntyä meille. Vain läpiajo on kielletty.