Kirkkonummelle tulee Suomen korkein rakennus, mutta Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä muistuttaa, että siinä tuskin on ravintola ja Suomen upeimmat maisemat.
Tamperelainen julkaisee joulun ja vuodenvaihteen aikana vuoden 2022 luetuimpia ja kiinnostavimpia juttuja. Tämä juttu julkaistiin Tamperelaisen nettisivuilla 8.10.2022.
Näsinneula ei pian ole enää Suomen korkein rakennus. Kirkkonummelle tulee Prysmian Groupin kaapelinvalmistustorni, joka on 185 metriä korkea. Näsinneula yltää 168 metriin.
Kirkkonummen tornin on määrä olla valmis vuonna 2024.
– Katsotaan nyt ensin, saavatko ne siellä tornin rakennettua, mutta jos saavat niin en usko heidän rakennuksessaan olevan pyörivää a la carte -ravintolaa rakennuksen huipulla. Joka tapauksessa meillä on senkin jälkeen jotain korkeatasoisinta vaikka korkeimman rakennuksen tittelin menettäisimmekin, Tampereen Särkänniemi Oy:n toimitusjohtaja Miikka Seppälä muistuttaa.
Särkänniemen ei tarvitse markkinoida hallinnoimaansa Näsinneulaa lauseella ”tule käymään Suomen korkeimmassa rakennuksessa”, sillä ihmiset Seppälän mukaan tietävät sen muutenkin.
En usko heidän rakennuksessaan olevan pyörivää a la carte -ravintolaa rakennuksen huipulla.
– Suurin merkitys Näsinneulan kohdalla ei ole se, että se on kaikkein korkein rakennus suomessa vaan tuntuu siltä, että ihmisille on tärkeintä päästä riittävän korkealta näkemään Pirkanmaata ja Tampereen upeat järvimaisemat, Seppälä sanoo.
Näsinneulan korkeus määriteltiin aikoinaan ilmassa. Maria Eskelisen tekemä Särkänniemen yrityshistoriikkikirja 40 yhä hauskempaa vuotta (2009) kertoo, että tamperelainen näkötornitoimikunta lensi helikopterilla Särkänniemen yläpuolella ja kokeili eri korkeuksia.
Näsinneulan näköalatasanne on 120 metrin korkeudessa ja ravintola 124 metrissä. Neulan torniosa on 134,5 metriä. Loput metrit korkeudesta tekee katolla oleva masto, jonka kärki on 168 metrissä.
Langattomien viestintäverkkojen verkko-operaattori Digita Oy vuokraa mastoa Särkänniemeltä ja käyttää sitä lukuisien radiokanavien lähetysten välittämiseen.
Mastoa on pidennetty vuosikymmenien aikana. Pitäisikö sitä pidentää entisestään niin, että koko rakennuksen korkeus ylittäisi Kirkkonummen hankkeen 185 metriä?
– Näsinneulan pidentäminen on loistava ehdotus. Meidän pitää tarkkailla tilannetta ja katsoa mitä teemme, kun Kirkkonummen kaapelitorni on valmistumassa, Miikka Seppälä pohtii.
– Luulen, että Näsinneulan maston pidentäminen olisi ainakin teoriassa mahdollista, mutta toisaalta en usko, että meidän täytyy jonkun kaapelitornin takia olla kauhean huolissaan. Varsinkin, kun ei sieltä asti näy Suomen upein kaupunki, mies virnuilee.
Kirkkonummen torni saattaa menettää ykköstilansa myöhemmin, sillä Helsingiin Pasilaan on suunniteltu noin 200 metriä korkeita pilvenpiirtäjiä.
Suomessa lukuisia korkeampiakin pytinkejä, kuten yli 300 metriä korkeita radio- ja televisiomastoja, mutta ne lasketaan rakennelmiksi eikä rakennuksiksi.
Tilastokeskuksen mukaan rakennus on erillinen, sijaintipaikalleen kiinteästi rakennettu tai pystytetty, omalla sisäänkäynnillä varustettu rakennelma.
Rakennus sisältää eri toimintoihin tarkoitettua katettua ja yleensä ulkoseinien tai muista rakennelmista erottavien seinien rajoittamaa tilaa.