Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Hallinto-oikeus: Opiskelijalippua ei vain mobiiliin – Nysse pohtii käytäntöjään

Hallinto-oikeus kumosi HSL:n hallituksen päätöksen opiskelijalipun keskittämisestä mobiiliin.

Nysse selvittää, pitääkö sen muuttaa opiskelijalippuihin liittyvää käytäntöä. Tällä hetkellä Nyssen opiskelijalippu on saatavilla vain mobiilisovelluksesta.

Helsingin hallinto-oikeus kumosi viime viikolla Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän (HSL) hallituksen päätöksen opiskelija-alennusten keskittämisestä mobiilisovellukseen. Hallinto-oikeuden mukaan päätöksessä ei noudatettu hallintolain vaatimaa selvittämisvelvollisuutta.

HSL perusteli opiskelijalipun siirtoa mobiiliin muun muassa Tilastokeskuksen älypuhelinten käyttöä koskevalla tilastolla, jonka mukaan kaikilla opiskelijoilla on älypuhelin.

– Hallituksella ei ole ollut käytössään esimerkiksi selvitystä siitä, millaiset toiminnalliset rajoitteet voivat estää tai vaikeuttaa HSL-sovelluksen käyttämistä, tai siitä, kuinka suuri osa opiskelijoista ei voi toiminnallisen rajoitteen, älypuhelimensa ominaisuuksien tai muun syyn takia käyttää HSL-sovellusta, taikka siitä, miten alennus voitaisiin edelleen myöntää näille opiskelijoille, hallinto-oikeus totesi.

Opiskelijalippua käyttää nykyisin noin 3 000 opiskelijaa.

HSL:n johtaja Mari Flink toteaa, että hallinto-oikeuden mukaan HSL ei kuullut opiskelijoita riittävästi.

– Pohdimme nyt mahdollisuutta tehdä valmistelu uudestaan niin, että mukana on vahvempi osallistaminen, mutta asia on vielä auki, Flink kertoo.

Tampereella päätökseen ei ole ehditty vielä tutustua kunnolla.

– Tutustumme päätökseen ja mietimme, aiheuttaako se toimenpiteitä, sanoo joukkoliikennejohtaja Mika Periviita.

Tampereen seudun joukkoliikennelautakunta päätti lokakuussa 2020, että opiskelijalippu on tammikuusta 2021 alkaen 30 vuorokauden kausilippu Nysse mobiilissa ja samalla matkakortille ladattavista opiskelijalipuista luovutaan. Samalla poistettiin yli 30-vuotiailta aiemmin vaadittu opintotukitodistus ja kotikuntavaatimus. Tämän todettiin laajentavan opiskelijalipun asiakaskuntaa.

Mika Periviita huomauttaa, että Nysse-alue eroaa esimerkiksi HSL:stä aikuisten ikärajassa, joka on Nyssellä 25 vuotta. 17–24-vuotiaat voivat ostaa nuorisolipun, kävivät he sitten töissä tai opiskelevat. HSL:ssä 18-vuotiaat kuuluvat aikuisten asiakasryhmään.

– Opiskelijalippua käyttää vain pieni osa opiskelijoista, suurin osa kulkee nuorisolipulla, Periviita sanoo.

Nuorisolippu on myös opiskelijalippua halvempi. Opiskelijalippu on vyöhykemäärästä riippuen kolmesta kuuteen euroa nuorten lippua kalliimpi. Nuorisolippu on myös suositumpi.

– Tässä kaupungissa on kymmeniä tuhansia opiskelijoita. Opiskelijalippua käyttää nykyisin noin 3 000 opiskelijaa eli selvästi enemmän kuin ennen uudistusta, jolloin opiskelijalipun käyttäjiä oli noin 1 000 asiakasta, Periviita sanoo.