Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keikka-arvio | Vaikeuksien kautta voittoon – Raskasta Joulua nousi tuhkasta Feenix-linnun tavoin keikkajärjestäjän konkurssin jäljiltä ja täydellisti monen joulun odotuksen

Muutama aika sitten monien taivaalle nousi epävarmuuden myrskypilviä, kun keikkajärjestäjä RH-Entertainment ilmoitti hakeutuvansa konkurssiin. Lukuisten muiden tapahtumien lisäksi myös Raskasta Joulua oli epätietoisuuden vallassa ja aika usea kiertueen konserteista jouduttiinkin valitettavasti perumaan. Osa saatiin kuitenkin pelastettua, kuten kiertueen päätöskonsertti Nokia-areenalla. Raskasta Joulua on monelle joulun odotuksen huipentuma, joten tänä vuonna, kaikkien epävarmuustekijöiden jälkeen, odotus palkittiin sitäkin makeammin.

Itse en ole suuremmin joululaulujen ystävä ja sunnuntaina menetin Raskasta Joulua -neitsyyteni. Nokia-areenalle kulkiessani pohdiskelinkin, mihinkä sitä oli taas tullut pää pistettyä. Härkää, tai poroa, sarvista kiinni ja tulta päin. Valojen sammuttua ympäröivän yleisön innostus tarttui minuunkin, kun konsertin aloitti solisteista Idolsistakin tuttu Antti Railio, joka tuuttasi ilmoille melko vakuuttavasti Kyösti Mäkimattilan Rakkain lahjoistani, metallisena versiona toki pyrojen loimutessa ja pommien paukkuessa. Yleisö otti innostuneesti esityksen vastaan, samoin kuin koko seuraavan reippaan kolmituntisen kokonaisuudessaankin.

Raskasta Joulua konserteissa on perinteisesti ollut lukuisia solisteja niin kuin tänäänkin. Käytännössä lähes koko suomalaisten metallilaulajien kärkijoukko oli tälläkin kertaa mukana. Ulkomaista väriä tänä vuonna toi soppaan mukaan ainoastaan ruotsalaisen Amaranthe-yhtyeen laulaja Elize Ryd, joka konsertin ensimmäisellä puoliskolla esitti Tori Amosin Winter -kappaleen, joka oli käännetty ruotsiksi muotoon Vinter.

Ennen puoliaikaa suosikkeihini kuului Nissepolkka solistinaan muun muassa Suburban Tribestä ja Leningrad Cowboysista tuttu Ville Tuomi. Varsin vauhdikkaasti edenneen esityksen aikana yhtyeen kitarasankarit Erkka Korhonen ja Tuomas Wäinölä muun muassa intoutuivat polkkaamaan aivan nisseinä, eikä Tuomi toki tässä tanssikisassa kakkoseksi jäänyt rastojen hulmutessa. Setin päättänyt Sylvian joululaulu solistinaan Sonata Arctican Tony Kakko muistutti, että kyllä jotkut joululaulutkin osaavat hyvällä tavalla kaivautua ihon alle. Kakko tarjoili todella koskettavaa tulkintaa todella koskettavaan lauluun. Laulu päättyi kitarajumala Tuomas Wäinölän tiluttelusooloon, joka tietysti on metallikonsertin peruselementtejä, vaikka joululauluja esitettäisiinkin.

Antti Railio pääsi puoliajan jälkeen aloittamaan myös konsertin jälkimmäisen puoliskon, tällä kertaa laulunaan Enkelikello. Tästä jatkoi komeasti kumiseva Heinillä härkien kaukalon, solisteinaan Tarotista tuttu Tommi ”Tuple” Salmela sekä Brother Firetriben Pekka Heino. Tämän jälkeen lava täyttyi naisenergiasta, kun Elize Ryd palasi lavalle suomalaisen virkasisarensa, Battle Beast -yhtyeestä sekä SuomiLove -ohjelmasta tutun Noora Louhimon, kanssa. Osin englannin- ja osin suomenkielinen White Christmas oli yksi illan huikeimmista.

Toisen puoliskon loppuun oli säästetty varsinainen klassikko eli Varpunen jouluaamuna, jonka tulkitsi nykyisin soolouraa rakentava Nightwish -yhtyeestä tuttu Masked Singer -voittaja Marco Hietala. Hietalalla on yksi tämän valtakunnan komeimmista lauluäänistä, joten Varpunen jouluaamuna tuuttaantui ilmoille harvinaisen komeasti. Kappale toi mukaan myös metallikonserttielementeistä moshauksen eli tukat heiluivat komeasti musiikin tahdissa soolon aikana. Kappaleen viimeisen säkeistön Hietala laulatti yleisöllä, joka lähti melko kovaäänisesti ilmoille. Tämä ei vielä riittänyt ja niinpä toisella yrittämisellä äänenvoimakkuus oli jo astetta kovempi. Tämän jälkeen ääneen pääsi koko Raskasta Joulua -projektin henkinen isä ja priimusmoottori Erkka Korhonen, joka purki tuntojaan konsertteihin kohdistuneista epävarmuustekijöistä ja harmista, että suuri osa kiertueesta oli jouduttu peruuttamaan. Lisäksi hän kiitti joka ikistä henkilöä, joka oli paikalle tullut ja siltä osin mahdollistanut konsertin toteutumisen. Niinpä kolmannella yrittämällä Varpunen jouluaamuna viimeinen säkeistö lähti yleisöltä sellaisella antaumuksella, että Nokia-areenan katto nousi pari metriä ilmaan. Tämän jälkeen toisen puoliskon paketoi Kiuas -yhtyeen Ilja Jalkanen, jonka versio Petteri Punakuonosta oli vähintään vauhdikas Jalkasen pään pyöriessä kuin W.A.S.P. -yhtyeen Hellion-videossa aikoinaan. Ennen laulua Jalkanen esitteli yhtyeen soittajat, jossa jo mainittujen kitaristien lisäksi ovat bassossa Erkki Silvennoinen, koskettimissa Vili Ollila sekä rummuissa Mirka Rantanen.

Encore-osuuden aloitus oli koko illan koskettavin, kun videoscreeneille heijastettiin yhtyeen edesmenneen laulajan Kimmo Blomin kuva, joka kuoli viime elokuussa syöpään. Vuorossa oli hänelle omistettu ”ei niin joululaulupitoinen” osuus, joka alkoi koko kaartin esityksellä Kehtolaulu, joka on käännöskappale Blomille tiettävästi tärkeän yhtyeen Queensrÿche kappaleesta Silent Lucidity. Todella koskettava esitys sai ihon kananlihalle ja yksi jos toinenkin ympärilläni olleista ihmisistä pyyhki vaivihkaa silmäkulmaansa, allekirjoittanut mukaan lukien. Kappaleen jälkeen muun muassa Northern Kingsistä tuttu JP Leppäluoto piti Blomille koskettavan muistopuheen, kertoen kuinka Blom vuosi sitten peruukissa esiintyi vielä samaisella lavalla. Myös seuraava kappale omistettiin Blomille eli Raskasta Joulua -kokoonpanon versio Stars -kappaleesta. Kyseinen kappale on aikoinaan Ronnie James Dion masinoiman metallimuusikkokollektiivi Hear ´n Aid -projektin kappale, jolla kerättiin rahaa Etiopian nälänhädän uhreille. Kyseinen laulu on myös viimeinen levytetty Raskasta Joulua kappale, jolla Blom on mukana. Kappale löytyy vastikään ilmestyneeltä Viides Adventti -albumilta.

Koko konsertin päättyessä palattiin joululaulujen maailmaan Ilouutinen -laulun merkeissä. Tai ainakin kuvittelen kyseessä olleen viimeisen kappaleen, sillä viimeisten pommien vielä paukkuessa kiiruhdin jo narikan kautta kohti juna-asemaa. Ilmeisesti konsertista palaavia ajatellen VR oli järjestänyt yksittäisen M-lähijunan Tesoman kautta Nokialle, jonka lähtöaika oli melkoisen tiukka yli kolmituntiseksi venynyttä konserttia ajatellen. Normaalia pidempi juna lähti aikataulussaan tyhjyyttään kumisten, koska loppuun asti ollut yleisön osa ei varmasti ehtinyt junaan. Esimerkiksi samassa vaunussa kanssani oli kaksi muuta ihmistä. Melkoista näköalattomuutta VR:lta, kun ei lähtöajasta voi joustaa sen mukaan, miten tapahtuma venyy. Kyseinen rataosuus tuskin on erityisen tiivisti liikennöity sunnuntaiyönä. Tämä siis perustuu olettamukseen, että kyseinen juna oli konserttivuieraille, sillä ainakaan tulevina sunnutaina kyseistä vuoroa ei kulje.

RH-Entertainmentin konkurssi on asettanut monella tasolla epävarmuustekijöitä moniin tapahtumiin. Vaikka ihmisillä saattaa olla lippurahoja kiinni peruuntuneissa ja epävarmoissa tapahtumissa, niin erityisesti sympatiani ovat muusikkojen ynnä muiden puolella, joiden elanto on kiinni tapahtumissa. Onneksi kuitenkin tämän kiertueen konserteista osa saatiin kuin saatiinkin järjestettyä.

Täytyy vielä sanoa, että tämän iltainen hyvin toteutettu spektaakkeli, jossa yleisö oli vielä mukavasti mukana, sai minusta joululaulukäännynnäisen. Ei ne joululaulut sittenkään ole niin vastenmielisiä, ainakaan metallisina versioina. Saattoi hyvin käydä minullekin niin kuin niin monelle muulle, että ensimmäinen käynti Raskasta Joulua -konsertissa loi jatkuvan vuosittaisen tradition.

Raskasta Joulua, Nokia-areena, sunnuntai 18.12.2022