Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joka neljännessä joulupöydässä ei ole possua – Näillä 5 ruoalla suomalaiset korvaavat nyt kinkun tänä jouluna

Vaikka joulukinkku on suomalaisten joulupöytien kestosuosikki, 27 prosenttia suomalaisista ei aio syödä tänä joulua kinkkua. Kinkkua syövien osuus on hieman noussut viime vuodesta.

Asia käy ilmi Lihatiedotusyhdistys Kantar TNS Agrilla teettämästä tutkimuksesta, josta yhdistys kertoo tiedotteessaan. Marraskuussa toteutetussa tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten joulukinkun syönti- ja ostoaikomuksia, kotimaisuuden tärkeyttä sekä luomukinkun ostoaikomuksia.

Puolet heistä, jotka eivät aio hankkia kinkkua joulupöytäänsä eivät korvaa kinkkua mitenkään. Useimmiten joulukinkku korvataan kalkkunalla, riistalla, muulla liharuoalla, kalalla tai kasviksilla. Koko väestöstä noin kolme prosenttia korvaa kinkun jollakin kasviperäisellä ruoalla, esimerkiksi seitanilla.

Kinkun kotimaisuus on aina ollut merkittävä kriteeri kinkun valinnassa. Vastaajista noin 80 prosenttia pitää kotimaista alkuperää tärkeänä ja kinkun hankkivista talouksista vajaa 90 prosenttia valitsee kotimaisen kinkun.

Kaksi prosenttia kinkun hankkivista talouksista ostaa ulkomaisen kinkun, kun taas joka kymmenennelle alkuperällä ei ole väliä. Kolmannes kinkun hankkivista talouksista ostaisi luomukinkun, jos se olisi mahdollista

Tutkimus tehtiin 18.–23. marraskuuta 2022 ja siihen vastasi valtakunnallisesti 1 089 suomalaista. Aineisto painotettiin edustamaan 18–74-vuotiasta väestöä.