Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sairaanhoitaja Joonas, 29, otti lopputilin kesken "saatanallisen" päivystyskaaoksen – "Ihmisiä tulee ovista ja ikkunoista"

”Potilaita tulee ovista ja ikkunoista.” Apulaispormestari kutsui koolle kriisikokouksen.

Se oli siinä.

29-vuotias sairaanhoitaja Joonas on juuri palauttanut työavaimensa Meilahden yhteispäivystykseen, eikä aio palata.

Haartmanin sairaalan ovesta tulee ulos mies, joka on saanut tarpeekseensa päivystyksen ”saatanallisesta ruuhkasta”.

– Paikka on aivan kaaoksessa. Sitä kestää koko vuorokauden. Potilaita tulee ovista ja ikkunoista. Työssä on liian kova kiire. Työntekijöitä on liian vähän. Kun kaikki pitää tehdä nopeammin, laatu kärsii. Pahimmillaan työntekijät lähtevät itku kurkussa kotiin, Joonas sanoo.

Joonas ei esiinny jutussa oikealla nimellään, koska pelkää mielipiteidensä vaikutusta työnsaantiin.

Husin päivystysten ruuhkat ovat pahentuneet tänä talvena äärimmilleen. Tämän viikon keskiviikkona yksi potilas viipyi Meilahden päivystyksessä Husin mukaan 89 tuntia. Syksyn aikana pisimpään Meilahden päivystyksessä ollut potilas odotti 107 tuntia jatkohoitopaikkaa.

Joonas syyttää työvoimapulasta Husin johtoa. Hänen mukaansa myös sairaanhoitajien viime keväänä käyttämä lakkoase huononsi alan vetovoimaa.

– Työvoimapulaan voitaisiin vaikuttaa palkalla, mutta etenkin Husin kunnioituksella.  Meilahdessa Hus ei kuuntele työntekijöitä. Tämä ei ole ihmisarvoista. Kaikki käytännöt ovat aivan sekaisin. Ei aio jäädä odottamaan, että ne saadaan hiottua kuntoon, sanoo vuoden ajan Husilla töitä tehnyt Joonas.

Veera Maunula, 19, aloitti Meilahdessa potilaskuljettajana elokuussa. Hän vie potilaita päivystyksestä muun muassa röntgenkuvauksiin. Maunula on viihtynyt työssään, eikä tuoreena työntekijänä osaa tarkasti arvioida, ovatko ruuhkat vaikeuttaneet työntekoa.

– Välillä on tosi kiireistä. Silloin vain pitää juosta enemmän. Päivystyksessä näen turhautuneita ja väsyneitä potilaita, jotka joutuvat venttailemaan pitkään.

Meilahden yhteispäivystyksen ylilääkäri Timo Suonsyrjä sanoo, että työvoimapula näkyy päivystyksessä kiireenä, mutta se ei vaikuta hänen mukaansa vielä hoidon laatuun.

– Pitkittyessään ja vaikeutuessaan ruuhkat uhkaavat hoidon laatua. En voi vähätellä sitä huolta, mikä meillä on ihmisten jaksamisesta. Päivystystyö on raskasta. Siinä tehdään paljon ilta- ja yövuoroja.

Sosiaali- ja terveystoimialan apulaispormestari Daniel Sazonov (kok.) on kutsunut Husin ja pääkaupunkiseudun sote-johdon maanantaina kriisikokoukseen käsittelemään päivystysruuhkia.

Helsingin Uutiset seurasi Meilahden yhteispäivystyksen arkea eräänä perjantai-iltana. Tarkoituksena oli selvittää, kuinka levottomia paikkoja päivystykset ruuhka-aikaan ovat.

Huomio kiinnittyy pilottitakkiin pukeutuneeseen mieheen, joka kiroilee äänekkäästi keskellä päivystysaulaa. Hän etsii vimmatusti repustaan tupakka-askia ja levittelee tavaroitaan sairaalan lattialle. Tupakkaa ei löydy. Hermo kiristyy.

Mies koputtelee hoidonarviointia tekevien triage-hoitajien koppien ikkunoita. Hän epäilee, että tupakat ovat jääneet vastaanottohuoneeseen.

Yksi sairaalan työntekijöistä lähtee etsimään kadonneita savukkeita. Toinen hoitaja puhisee, ettei jaksaisi katsoa enää häiriötä aiheuttavan miehen perään. Vartija käy kiertämässä käytävillä säännöllisesti.

Yksittäistä tunteenpurkausta lukuun ottamatta tunnelma päivystyksessä on liki unelias. Odotusaulan penkeillä istuu parikymmentä ihmistä, joista iso osa katsoo televisiossa näkynyttä Brasilian ja Kroatian välistä jalkapallon MM-ottelua.