Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Katso kuvat | Tässäkö Pirkanmaan kovin joulufani: Jonnan, 32, kotona on kymmenen joulukuusta, myös vessassa – "Mieluummin överit kuin vajarit"

Lempäälässä asuvan Jonna Tuovilan joulu alkaa jo syys-lokakuussa.

Minulla on kaksi vuodenaikaa, kesä ja joulu, naurahtaa Jonna Tuovila, 32.

Tuovilan kotia voi kuvailla todelliseksi joulumaaksi. Vierasta on heti ovella vastassa ensimmäinen joulukuusi. Niitä on yhteensä kymmenen – jokaisessa huoneessa on vähintään yksi.

Tuovila kertoo aina tykänneensä joulusta. Pienemmissä asunnoissa ei kuitenkaan ole ollut tilaa laittaa saati sitten varastoida koristeita. Vuonna 2019 Tuovila muutti avopuolisonsa kanssa omakotitaloon. Tilaa olikin enemmän ja Tuovilan mukaan homma ”lähti lapasesta”.

– Olen aina tykännyt jenkkityylisestä koristelusta. Enemmän on enemmän ja mieluummin överit kuin vajarit, Tuovila kuvailee joulutyyliään.

Erityisesti koristeita on talon yläkerrassa, jossa oleskellaan eniten. On tonttuja, joulukuusia, palloja kuusissa ja katossa, jouluteemaisia astioita, verhot ja kaakaobaari. Tuovila ei ole laskenut koristeiden määrää, mutta jotain kertoo se, että koristeet säilytetään kesäaikaan 30:ssa 50 litran laatikossa.

– Yli 15 laatikkoa on joulupalloja, Tuovila paljastaa.

Joulupalloja on Tuovilan mukaan varmasti yli tuhat. Eniten niitä on niin sanotussa pääkuusessa, jossa kimaltavat kultaiset ja punaiset glitterpallot.

– Minun joulukuusessa on pelkkiä palloja. Alhaalla on isoja palloja ja pallot pienenevät ylös asti.

Tuovila aloittaa joulun laittamisen syys-lokakuussa. Parissa päivässä ei koristeluita laiteta vaan se vie viikkoja. Joulun laittamista ja purkamista helpottaa, kun kaikki laatikot on nimetty, mitä ne sisältävät.

– Kaikki on lajiteltu. Kun otat laatikon, tiedät, mitä siellä on. Helppo rakentaa ja purkaa, kun on paikka jokaiselle tavaralle.

Seuraavaa joulua Tuovila alkaa miettiä jo heti edellisen mentyä. Ideoita hän etsii muun muassa Instagramista ja Pinterestistä. Joka vuosi joulussa on jotain uutta. Tänä vuonna se uutuus on Grinch-teemainen kuusi.

Jo ennestään Tuovilalla on niin sanottujen peruskuusien lisäksi rumilla joulukoristeilla koristeltu kuusi sekä Darth Vader -joulukuusi. Vader-kuusi on musta ja ensimmäinen, jonka Tuovila aikanaan on hankkinut. Kuuselle Star Wars -faniksi tunnustautuva Tuovila on pukenut Darth Vaderin naamarin, viitan ja valomiekan.

Tuovilan avopuoliso ei ole joulusta yhtä innoissaan.

– Puoliso antaa minun jouluttaa, kunhan hän pääsee kulkemaan huoneesta toiseen. Kyllä hän käyttää rumia joulusukkia ja on ruma joulupaita joulunpyhiksi, Tuovila kertoo.

Myöskään kaikki kaverit eivät jouluinnostusta ymmärrä. Se on yksi syy, jonka vuoksi Tuovila perusti viime vuonna jouluismymiddlename-Instagram-tilin.

– Kun aloittaa jo syksyllä ja kavereissa on niitä, jotka eivät ole jouluihmisiä. Tuonne voi laittaa vaikka kesällä joulukuvan ja seuraajat fiilistelevät mukana.

Toisaalta Tuovilan luota haetaan myös joulufiilistä.

– Täällä on otettu joulukorttikuvia ja varsinkin jos on ulkona mustaa, täältä on tultu hakemaan fiilistä ja sysäystä, että voi alkaa itsekin koristella joulua.

Tuovilan tavoitteena on, että kaikki joulukoristeet on laitettu joulukuun alkuun mennessä paikalleen. Sen jälkeen voi nauttia.

– Joulu on minulle rauhoittumisen aikaa ja että saa olla perheen kanssa. Minun sukuni tulee tänne viettämään joulua.

Jos koristeiden tarkka määrä ei ole tiedossa, ei myöskään niihin käytetty rahasumma. Tuovila kertoo ostavansa etenkin joulupalloja alennusmyynneistä joulun jälkeen. Tiettyjä kriteereitä koristeille ei myöskään ole ja koristeiden joukossa on iloisesti sekaisin uutta ja vanhaa.

– Jos se on punainen tai se kimmeltää tai se on poro tai tonttu, niin melkein kaikki käy. Ainoa on, että ei hopeisia, koska se ei ole minun väri.

Koska koristeita on jo niin paljon, jokainen uusi koriste ei Tuovilan mukaan lähde.

– Pitää olla joku juttu. Ei riitä, että on tonttu vaan että siinä on vaikka valot tai se tanssii.

Tulevaisuudessa Tuovilan haaveena on koristella myös pihaa enemmän. Pihassa on tehty remonttia, joten sen koristelut ovat vielä vähäisempiä.

– Unelma olisi jenkkipiha, jolla on valohahmoja ja talot täynnä valoja. Tiedän, ettei sellaista tule, Tuovila sanoo.

– Mutta olisi vaikka karkkikeppejä, kun tulee pääovelle tai jotain valohahmoja. Kuusenoksapunos ja siinä ehkä palloja.

Suunnitelmat ovat kuitenkin vasta muotoutumassa. Kiire ei ole.

– Mieluummin rakennan pikkuhiljaa täydellisen kuin hätäisesti jotain ratkaisuja.