Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Uuden Tammelan penkkien väritys kummastuttaa: näin arkkitehti selittää idean – "Keinoa on käytetty jo pitkään stadioneiden suunnittelussa..."

Sekoitettu istuinväritys antaa katsomoiden ollessa vajaakäytölläkin vaikutelman täydestä katsomosta, Samuli Miettinen sanoo.

Tammelan vuonna 2024 käyttöön otettavan jalkapallostadionin istuimista osa on valkoisia, osa vaaleanharmaita. Väritys on melko harvinainen. Kahden tai useamman värin penkkejä on maailman stadionkatsomot täynnä, mutta värit ovat pääsääntöisesti tummempia tai valkoisia istuimia on vain jossakin katsomolohkossa.

Stadionin pääsuunnittelija, arkkitehti Samuli Miettinen JKMM Arkkitehdit Oy:stä heittää muutaman esimerkin stadioneista, joiden penkeissä on suurin piirtein samat värit.

– Qatarin MM-kisojen otteluita pelataan Dohassa Lusailin stadionilla, jossa on vaaleita istuimia. Ranskan Bordeauxn Matmut-Atlantique -jalkapallostadionin istuimissa on hyvin samankaltainen ajatus kuin Tammelassa. Amerikkalaisen jalkapallon stadioneilla näyttää olevan myös hyvin paljon juuri vaaleita istuimia, Miettinen luettelee.

Hän muistuttaa, että aivan lopullisia tarkkoja värisävykoodeja ei Tammelan stadionin istuimiin ole vielä määritelty, mutta väritys on ollut aivan hankkeen alusta lähtien, lähes kymmenen vuoden takaa esitetyn kaltainen.

– Rakennus on harmaa sekä vaalea ja nämä värit soveltuvat myös istuimissa kokonaisuuteen. Tavoitteena on yhdenmukainen ja aikaa kestävä kokonaisuus.

Arkkitehti Samuli Miettinen huomauttaa, että muutamasta sävystä muodostuva sekoitettu istuinväritys antaa katsomoiden ollessa vajaakäytölläkin vaikutelman täydestä katsomosta.

– Keinoa on käytetty jo pitkään stadioneiden suunnittelussa eikä se siis ole mitenkään uusi eikä meidän kehittämämme idea, mutta hyvin toimiva, hän sanoo.

Sama ajatus oli Nokia-areenan istuimien valitsijoilla. Jos areenalla on tapahtumassa väljää, eivät tyhjinä olevat tummat penkit paista silmiin.

Pääsuunnittelija kertoo, että Tammelan istuimien vaaleanharmaalla värityksellä ei haluta vetää huomiota niihin vaan kääntää se kentälle ja stadiontilaan. Siksi JKMM Arkkitehdit on valinnut väriskaalan, joka tukee stadionin kokonaisarkkitehtuuria.

Koska Tammelan stadion sijoittuu keskelle kaupunkia ja sisätila voidaan nähdä ympäröiviltä kaduilta ja rakennuksista, on tärkeää olla tekemättä katsomoihin räikeää väritystä hallitsemaan pysyvästi näkymiä, Samuli Miettinen linjaa.

– Stadion ei myöskään ole vain yhden seuran stadion ja se on myös kaupunkilaisten monitoiminnallinen areena, joten tätäkin hillitty väritys tukee. Tapahtumat ja katsojat tuovat sitten värin mukanaan, hän määrittelee.

Stadioneiden istuimia hinkkaavat vuodesta toiseen tuhannet takapuolet ja valtaosa penkeistä on jossakin vaiheessa valoista päivää auringon porotuksen kohteena.

Pääsuunnittelija Miettinen sanoo, että kestävyys on käytettävyys- ja esteettisyysasia. Rakennusten tulee parantua vanhetessaan ja patinan tuoda niihin arvokkuutta.

– Läpivärjättyjen uv-valoa kestävien istuimien tulee kestää muun muassa kulutusta, kosteutta ja lämpötilavaihteluja.