Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuntoportaat taas kiinni: järjettömät tempaukset jatkuneet– "Vanhemmat vetävät pulkkaa ylös ja laittavat lapsen laskemaan"

Kangasalan Sorolan ulkoilu- ja virkistysalueella sijaitsevat Sorolamportaat joudutaan sulkemaan, koska portaita on laskettu pulkalla.

Sorolamportaat joudutaan sulkemaan tänäkin talvena.

Elokuussa 2020 avatuissa portaissa ei ole talvikunnossapitoa. Portaisiin kerääntyvä lumi on houkutellut paikalle pulkkailijoita. Viime talvena portaat jouduttiin sulkemaan pulkkailun takia. Kangasalan liikuntapaikkamestari Petri Elo kertoo, että portaat todennäköisesti suljetaan sitten, kun niissä ei enää pääse kulkemaan kunnolla.

– Onhan siellä kyltit, että ei talvikunnossapitoa, mutta se ei poista kaupungin vastuuta, Elo sanoo.

Elo kertoo, että portaissa on pulkalla laskenut kaiken ikäisiä.

– On nähty, että vanhemmat vetävät pulkkaa ylös ja laittavat lapsen laskemaan, Elo kertoo.

Rajoituksia ei tehdä kenenkään kiusaksi vaan turvallisuuden takia.

Portaissa pulkkailu on vaarallista, sillä jyrkissä portaissa vauhti on kova. Pieni lapsi voi myös sujahtaa pulkalla kaiteiden välistä metsikön puolelle tai törmätä kaiteeseen.

Sorolan ulkoilu- ja virkistysalueella, tuttavallisemmin Sorolan montussa on myös virallinen pulkkamäki, jossa pulkkailu on suositeltavaa. Virallisenkin pulkkamäen lähtökorkeutta on tosin jouduttu rajoittamaan, jotta vauhti ei kasvaisi liian kovaksi.

– Rajoituksia ei tehdä kenenkään kiusaksi vaan turvallisuuden takia. Valitettavasti aita on revitty useasti kertaa puukolla aita rikki, että pääsee laskemaan korkeammalta, Elo harmittelee.

Alueella on toinenkin hieman loivempi pulkkamäki, mutta sitä ei ole vielä virallisesti avattu.

Sorolan ulkoilualue on ollut erittäin suosittu ja osoittanut tarpeensa. Kesällä suosittuihin kuntoportaisiin asennettiin laskurit, jotka mittaavat kävelijöiden määrää. Heinäkuun 6. päivästä alkaen alhaalta ylös on liikuttu 38 489 kertaa. Alaspäin portaita on tultu 28 924 kertaa.

– Monet jatkavat matkaa harjulta liikuntareittejä eteenpäin, Elo selittää alaspäin tulevien pienempää lukemaa.

Sorolan alueella pääsee talvisaikaan pulkkailun lisäksi hiihtämään. 1,2 kilometrin mittainen ensilumenlatu aukesi viime viikolla. Tykkilunta levitetään kohti Kyötikkälää. Elon mukaan lisää latua saadaan todennäköisesti auki tällä viikolla. Myös luonnonlumiladuille pääsee pian, kun säät ovat olleet suotuisat.

Sorolan montussa pääsee talviaikaan harrastamaan myös suksikrossia. Kesällä alueella on BMX-rata ja alamäkipyöräilyreitti. Ympärivuotisessa käytössä ovat ulkokuntoiluvälineet. Lisäksi alueen keskellä on laavu, jolla voi paistaa makkaraa. Petri Elo toivoo, että laavulla muistettaisiin kohtuus puiden käytössä.

– Välillä näkee melkoisia roihuja. Puut on tarkoitettu makkaranpaistoon, hän sanoo.

Puita käytetään vuosittain merkittävä määrä. Elo sanoo, että puiden käyttöä voidaan joutua säännöstelemään. Täysin ongelmatonta sekään ei ole.

– Jos puut ovat loppu, niin puita katkotaan metsästä, mikä on kiellettyä.