Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Onko shakki muka urheilua? Kyllä, sanoo 7-kertainen Suomen mestari Mika, 41 – "Saatan olla Suomen dopingtestatuin shakinpelaaja"

Tamperelainen on opettanut shakkia kaikenikäisille jo yli kymmenen vuotta.

Shakin seitsenkertaisen tamperelaisen Suomen mestarin Mika Karttusen teoksesta Shakki, matti! – Joka kodin shakkiopas otettiin toinen painos sen suuren suosion takia.

Karttunen opastaa kirjassa kaikenikäisille pelistä kiinnostuneille lajin siirrot ja säännöt ja perehdyttää pelaajat myös yleisempiin avauksiin, tärkeimpiin loppupeleihin, hyökkäykseen, puolustukseen sekä kaikkein olennaisimpiin taktisiin ja strategisiin ideoihin.

Mika Karttunen on tehnyt kirjansa mukaillen legendaarisen maailmanmestarin Anatoli Karpovin määritelmää lajista. Karpovin mukaan shakki on tiedettä, taidetta ja urheilua.

Mitkä puolet shakissa ovat urheilua? Ainakin siinä on urheilulajille leimallisesti dopingtestit.

– Minut on testattu kahdesti SM-kisojen jälkeen, joten saatan olla Suomen dopingtestatuin shakinpelaaja, Mika Karttunen kertoo.

Hän sanoo urheilullisuuden olevan shakissa sitä, miten pelaaja maksimoi oman pelisuorituksensa ja saa shakkiymmärryksensä parhaiten esiin oikealla hetkellä.

Lisäksi kun kilpashakkia pelataan aina kellon kanssa niin lajiin liittyy myös käytännöllisiä asioita. Yhtään sekuntia ei saa hukata turhuuteen. Pelissä ei voi miettiä minuuttitolkulla jotain muuta kuin itse peliä. Keskittymisen täytyy kohdistua vain siihen.

Saatan olla Suomen dopingtestatuin shakinpelaaja.

– Vahvojen pelaajien välisessä pelissä tilanne kärjistyy aina aikapulaan tai toisella on potentiaalinen riski joutua aikapulaan. Silloin mitataan stressinsietokykyä.

Mika Karttunen muistuttaa, että pelaajan pitää olla pelipäivään tullessaan parhaassa mahdollisessa suorituskunnossa hyvin levänneenä ja sopivasti syöneenä.

– Peli kestää yleensä 4-5 tuntia. Ei siis riitä, että pelaa kolme tuntia hyvin ja sitten tekee yhden huonon siirron. Peli voi ratketa siihen ja usein niin tapahtuukin, hän muistuttaa.

Shakissa puhutaan taktiikasta ja strategiasta. Taktiikka on mahdollisuuksien havaitsemista nopeasti suoritustilanteessa ja strategia on ymmärtämistä siitä, miten kannattaa lähteä pelaamaan. Taktiikka määrää usein mitä strategiaa kannattaa lähteä hyödyntämään.

Mika Karttunen oppi shakin säännöt noin 7-vuotiaana ja kävi ala-astetta Kuopion Jynkän koulun shakkiluokalla. Lajin tehtäviä ratkottiin matematiikkatuntien päätteeksi ja opettaja Heikki Hurskainen piti myös shakkikerhoa.

Pian Karttunen oli luokan paras pelaaja. Hän innostui pärjäämisestään ja opiskeli omaehtoisesti shakkikirjallisuutta. Kuudennella luokalla Karttunen oli ala- ja yläasteen yhteisshakkikerhon paras. Taakse jäivät ysiluokkalaisetkin.

Nyt Mika Karttunen opettaa ja valmentaa ammatikseen vuonna 2011 Heikki Lehtisen kanssa perustamansa Shakkilinnan kautta.

Shakkilinnan Sarvijaakonkadun opetus- ja valmennustilassa kokoontuvat juniori-, aikuis- ja eläkeläiskerhot sekä monen ikäisten sekaryhmät.

Karttunen järjestää myös henkilökohtaista valmennusta ja ryhmävalmennusta. Liasäksi hän tekee opetusvideoita muun muassa striimaten niitä Twitchiin. Shakkilinna järjestää shakkikerhoja ja tuottaa oppimateriaaleja koulujen ohjaajien ja opettajien käyttöön.

– Koulujen shakkikerhotoiminta on laajaa Tampereen seudulla. Niissä on noin 150 kerholaista viikoittain ja heistä kymmenisen prosenttia tulee Shakkilinnan kilpakerhoon.

Seitsemän pitkän pelin SM-kullan lisäksi 12 pikashakin Suomen mestaruutta saavuttanut Karttunen, 41, on keskittynyt shakin opetus- ja valmennuskuvioihin eikä miehen oma pelaajaura pyöri ajatuksissa päivittäin.

– Shakin suurmestari olisi mieltä lämmittävä titteli, Karttunen pohtii.

Suurmestari on korkein arvonimi, jonka shakinpelaaja voi saavuttaa. Se on elinikäinen arvonimi. Mika Karttunen on tällä hetkellä arvonimeltään kansainvälinen mestari.

Suurmestariksi pääsyyn vaaditaan 2500:n pisteen ylittävä kansainvälinen vahvuusluku eli Elo-luku sekä kiinnityksiä eli vahvoja tuloksia tietyissä kansainvälisissä turnauksissa.

– Minulla on yksi sellainen kiinnitys ja vahvuuslukuni on ollut suurimmillaan 2499,2. Viimeisimmillä Elo-listalla se oli 2496, Mika Karttunen kertoo.