Kantaverkkoyhtiö Fingrid on kerännyt listaa vapaaehtoisista yrityksistä, jotka voivat vähentää kulutustaan sähköpulan uhatessa.
Kantaverkkoyhtiö Fingrid on ottanut käyttöön sähköjärjestelmän tuki -menettelyn, jonka tavoitteena on välttää sähköpulaa. Fingrid on kerännyt mukaan vapaaehtoisia yrityksiä ja julkisen sektorin toimijoita, joilla on yhteenlaskettua joustokykyä vähintään yhden megawatin verran.
Mukaan on ilmoittautunut muun muassa teollisuusyrityksiä, kiinteistöjä, kaupan alan yrityksiä ja kuntia.
Yksi mukana olevista yrityksistä on Metsä Group, jonka näkyvin maamerkki Tampereella on keskustassa sijaitseva Takon kartonkitehdas.
– Metsä Group on merkittävä uusiutuvan sähkön tuottaja ja kuluttaja Suomessa. Haluamme tukea yhteiskuntamme sähköjärjestelmän vakautta ja lähdimme mukaan Fingridin aloitteeseen talven sähköpulan välttämiseksi. Normaalitilanteessa uskomme, että markkinaehtoinen sähkömarkkina toimii riittävän tehokkaasti kulutushuippujen leikkaamiseksi, kertoo Metsä Groupin viestintäjohtaja Juha Laine sähköpostitse.
Käytännössä sähköjärjestelmän tuki -menettely tarkoittaa sitä, että Fingrid on yhteydessä mukana oleviin toimijoihin sähköpulan uhatessa ja pyytää heitä tekemään joustotoimia. Jousto voi tarkoittaa kulutuksen vähentämistä tai sähkön tuotannon lisäämistä esimerkiksi varavoimakoneita käynnistämällä. Jokainen mukana olija reagoi kykynsä mukaan.
– Etukäteen ei tarvitse sitoutua tiettyyn joustokykyyn, kertoo asiantuntija Laura Ihamäki Fingridiltä.
– Tehdastasolla kuten Takossakin korkeiden sähköhintojen aikana katsomme miten pystymme tuottamaan sähköä maksimaalisesti ja toisaalta tarvittaessa tilapäisesti voidaan sähköä käyttäviä prosesseja seisauttaa ja tuotantoa rajoittaa. Takon tuotanto on tähän saakka ollut normaalisti käynnissä. Toivotaan, että myös jatkossa voidaan toimia normaalisti, Juha Laine kertoo.
Mukaan on saatu jo useampia yrityksiä, joiden yhteenlaskettu joustovara on noin 350 megawattia.
– Se vastaa noin seitsemää uutta Naistenlahti 3 -voimalaitosta, Ihamäki sanoo.
– Parhaimmillaan näiden vapaaehtoisten joustojen avulla estetään valtakunnallisen sähköpulan syntyminen eli ei jouduta alkaa rajoittamaan sähkönkulutusta pakotetusti, Ihamäki sanoo.
Jos sähkönkulutusta joudutaan rajoittamaan pakolla, se tarkoittaa käytännössä kiertäviä sähkökatkoja. Määräys niihin tulee Fingridiltä. Tampereella on päätetty toteuttaa mahdolliset katkot kahden tunnin mitaisina.
– Katkomenettely on se keino, jolla pyritään estämään koko Suomen sähkönjakelun romahtaminen. Ei haluta mennä siihen, että Fingrid ohjaa yhtä isoa katkaisijaa, jolla pimenee koko Tampere, sanoo Tampereen Sähköverkko Oy:n toimitusjohtaja Petri Sihvo.
Tampereella on päätetty kohdistaa katkot alueille, joilla on paljon kotitalouksia. Katkot koskevat kuitenkin myös alueen yrityksiä.
Jotta katkoihin ei tarvitsisi mennä, pitäisi sähköä säästää. Sihvo toteaa, että tärkeintä on leikata käyttöä huipputunneilta. Arkisin kulutus on korkealla etenkin kello 8–10, 16–17 ja 18.30–20.
– Tyyli on vapaa, kunhan energiansäästötoimenpiteet ovat järkeviä, Sihvo toteaa.