Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vain 6 prosenttia vaatebrändeistä osallistuu täysillä ilmastotalkoisiin – Näin tehtaat käyttävät porsaanreikiä hyväkseen

Ehdoton valtaosa vastuullisuuteen pyrkivistä vaatebrändeistä tai -kauppaketjuista ei osallistu ilmastotalkoisiin kuten pitäisi. Asia käy ilmi kansalaisjärjestö Finnwatchin tuoreesta selvityksestä.

Selvityksen mukaan vain noin kuusi prosenttia näistä yrityksistä huomioi kaikki päästönsä puolentoista asteen ilmastotavoitteen mukaisesti.

– Kun kaikkein edistyksellisimpienkin yritysten lupauksissa on suuria puutteita, ei näytä mahdolliselta, että toimialan päästöt vähenisivät riittävän nopeasti. Alan on arvioitu aiheuttavan 4–10 prosenttia globaaleista kasvihuonekaasupäästöistä, Finnwatchin ilmastoasiantuntija Lasse Leipola sanoo tiedotteessa.

Selvityksessä tarkasteltiin kaikkiaan 182 yritystä, joista vain 10 läpäisi tiukimman seulan. Näillä yrityksillä päästövähennystavoite oli asetettu puolentoista asteen tavoitteen mukaan.

Vaate- ja tekstiiliteollisuudessa valtaosa päästöistä syntyy tuotannossa, joka teetetään tyypillisesti alihankintana.

– Kriteerit antavat kuitenkin paljon vapauksia siihen, miten alihankinnan päästöt on huomioitava. Selvityksen perusteella näitä vapauksia käytetään valitettavan usein hyödyksi, vaikka ilmastokriisin ratkaiseminen vaatii kaikkien päästöjen ripeää ja aitoa vähentämistä, Leipola sanoo tiedotteessa.

Finnwatchin mukaan yritysten tulisi asettaa kaikille päästöille sama vähennystavoite.

Yrityksille kaikkein haastavimpia ovat tuotantoketjussa syntyvät päästöt, sillä niiden vähentäminen vaatii yhteistyötä omien alihankkijoiden kanssa. Tätä ei kuitenkaan tule käyttää perusteluna löysemmille tavoitteille.

– Asettamalla tiukan tavoitteen, joka kattaa myös alihankinnan päästöt, yrityksen on helpompi perustella omille kumppaneilleen, miksi myös niiden on vähennettävä päästöjään, Leipola sanoo.

Finnwatchin mukaan tavoitteet, jotka päästävät kumppanit ja ison osan päästöistä turhan helpolla, ovat täysin riittämättömiä. Näin on etenkin tilanteessa, jossa puolentoista asteen tavoitteen mukaista globaalia hiilibudjettia on jäljellä enää muutamaksi vuodeksi.

Vaate- ja tekstiilialalla on herätty oman alan raskaaseen ympäristö- ja ilmastotaakkaan, mutta toimet etenevät Finnwatchin mukaan aivan liian hitaasti. Siksi päättäjiltä tarvitaan nyt ripeitä toimia: yritykset on velvoitettava muuttamaan liiketoimintamallinsa puolentoista asteen mukaiseksi.

– Vaate- ja tekstiilialan ilmastotoimien hallittu suunnittelu on välttämätöntä myös siksi, että siirtymän oikeudenmukaisuus etenkin haavoittuvissa tuotantomaissa varmistettaisiin, Leipola sanoo tiedotteessa.

Kuluttajille Finnwatchin ohje on yksinkertainen: uusia vaatteita pitää ostaa paljon nykyistä harvemmin ja vanhoja huoltaa ja kierrättää mahdollisimman pitkään.