Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”En olisi uskaltanut legendaan edes koskea...” – Emeritus-arkkitehti Juha Jaakolalle jäi haaste kirjoittaa ahkerasta miehestä, joka on tuntunut suunnittelevan puoli Tamperetta

Tietokirja käsittämättömän ahkerasta arkkitehti Bertel Strömmeristä oli kirjoittajallekin urakka.

Tampereen keskustassa on mahdotonta tehdä lyhyttäkään kävelylenkkiä kulkematta Bertel Strömmerin suunnitteleman rakennuksen ohi.

Tosin tähän ei ole mitään syytäkään.

– Määrän lisäksi hänen töidensä laatu on käsittämätön, huokaa emeritus-arkkitehti ja tietokirjailija Juha Jaakola.

Jaakolan kirjoittama ja Vapriikin kustantama Bertel Strömmer – Tampereen arkkitehti julkaistiin viime viikolla. Jaakolan mukaan Strömmerin töiden määrä ja laatu oli haaste myös kirjan tekijälle. Kirjaan nostetut rakennukset piti valita Strömmerin yli 300 Tampereelle suunnitteleman kohteen joukosta.

– En olisi uskaltanut legendaan edes koskea, mutta Alvar Aalto -museon pitkäaikainen johtaja Markku Lahti ehdotti yhteistä kirjan tekoa. Kun Markku menehtyi syksyllä 2021, urakka jäi minulle.

Tammerissa hän halusi, että jokainen paikka on juuri niin kuin hän haluaa.

Bertel Strömmer (1890–1962) työskenteli Tampereella 50 vuotta, joista 35 vuotta kaupunginarkkitehdin virassa. Työtä hän teki virkatöiden lisäksi myös oman arkkitehtitoimistonsa kautta yksityisille asiakkaille.

Strömmer teki suunnittelutyötä asemakaavoista kynttilänjalkoihin. Vaikka Strömmer suunnitteli jykeviä funkisajan käyttörakennuksia, kuten Tammerkosken voimalaitokset, Pyynikin ammattikoulun sekä Amurin ja Nekalan koulurakennukset, ylettyy suunnittelu myös muun muassa valaisimiin ja ovenkahvoihin.

Arkkitehtoniset suurtyöt sattuivat 1920-luvun loppuun. Niitä olivat ennen kaikkea Tammer ja Tuulensuu.

– Esimerkiksi Tammerissa hän halusi, että jokainen paikka on juuri niin kuin hän haluaa erikoispiirustusten mukaan tehtynä.

Pitkän uran aikana Strömmer siirtyi sujuvasti tyylistä toiseen. Kun ensimmäiset työt olivat jugendia ja suurtyöt myötäilivät klassisismia, oli iso osa kaupungille suunnitelluista kohteista funkista. Koulujen ja voimalaitosten lisäksi näitä olivat muun muassa Hatanpään ja Kaupin sairaalat ja Tampereen linja-autoasema.

Jaakola löytää suosikin kaikilta Strömmerin tärkeiltä aikakausilta.

–Jugendia edusti Emil Aaltosen huvila Palomäentiellä vuodelta 1915. Tammer on pakko nostaa listalle, on se niin kova juttu huippukaudelta. Funkistaloista otan mukaan Tempontalon.

Strömmerin huomionarvoisia suunnittelutöitä Tampereella ovat myös työväentalon Hallituskadun siipi, Hämeenkadun Napparin talo, Haarlan paperitehdas, Sarviksen tehtaat, Pyynikin pappila, Punakylän ja Ludekylän puutalot, Huberintalo ja Vapaakirkko.

Juha Jaakola: Bertel Strömmer – Tampereen arkkitehti. Vapriikki, 2022. 236 sivua.