Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhan kirkon isot muutokset jäämässä pysyviksi – Penkkien poisto, keittiö ja kahvio "herättivät Vanhan kirkon eloon"

Tampereen Keskustorin Vanhan kirkon osittainen penkkien poisto jää pysyväksi järjestelyksi, linjaa Tampereen seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto.

Asia tulee seurakuntien yhteisen kirkkovaltuuston päätettäväksi tammikuun kokouksessa. Mikäli kirkkovaltuusto hyväksyy esityksen, Museovirastoa pyydetään vahvistamaan Keskustorin Vanhan kirkon muutostöiden kaksivuotinen kokeilu pysyväksi järjestelyksi.

Kahden vuoden takaisissa muutostöissä Vanhan kirkon takaosasta poistettiin kuusi ja sivusakaroista neljä penkkiriviä. Kirkon takaosaan rakennettiin kahvio ja pieni keittiö, sekä toiseen sivusakaraan sijoitettiin äänieristetty lasirakenteinen tila. Kirkkoon saatiin myös esteetön wc-tila.

Koska Vanha kirkko on kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus, muutostyöt tehtiin kaksivuotisena kokeiluna, ja mahdollisuus ennallistamiseen säilytettiin.

Tampereen ev.lut. seurakuntien kiinteistöjohtaja Heikki Päätalon mukaan tavoitteena oli saada kirkkotila monipuolisempaan käyttöön ja nykyaikaan sopivaksi.

– Kirkon sisällä tehdyillä muutoksilla on osaltaan tuotu kirkkotilaa tähän aikaan rakentamalla mm. esteetön wc-tila sekä kahviotila. Penkkien poistaminen on mahdollistanut vapaamman kalustamisen ja edelleen monipuolisemman kirkkotilan käytön, sanoo Päätalo tiedotteessa.

Päätalo pitääkin muutostöitä ja kokeilujaksoa onnistuneena.

– Muutostöillä tavoiteltiin sitä, että kirkko saataisiin heräämään horroksestaan ja voisi olla vahvassa vuoropuhelussa ympäröivän kaupungin ja seurakuntalaisten kanssa. Muutokset ovatkin onnistuneet hienosti aktivoimaan ja monipuolistamaan kirkon käyttöä.

Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra, tuomiorovasti Olli Hallikainen sanoo, että Vanha kirkko heijastaa olemassaolollaan ja toiminnallaan toivoa ja lohdutusta kaupungin keskellä.

– Muutosten myötä Vanha kirkko on herännyt eloon. Kirkosta on tullut kohtaamisen paikka erilaisille kaupunkilaisille. Ja iloitsemme kovasti yhteistyöstä kaupungin, järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa, sanoo tuomiorovasti Hallikainen tiedotteen mukaan.

Vanhan kirkon pappi Olli Viljakainen on kokenut muutostöiden vaikutukset käytännön työssään. Kirkkoa on nyt pystytty avaamaan aivan uusille toiminnoille.

– Ilman muutoksia valtaosaa Vanhan kirkon tämänhetkisistä toiminnoista ei olisi mahdollista järjestää. Yhteisöllisyyden luominen ja ihmisten kohtaaminen kahvitilassa on luontevaa ja merkittävä lisä kirkon toiminnassa, kertoo Olli Viljakainen tiedotteessa.

Vanhassa kirkossa avattiin syksyllä 2021 nuorille ja nuorille aikuisille suunnattu maksuton Walk in -terapia, joka toimii kirkossa säännöllisesti edelleen. Matalan kynnyksen Walk in -terapia on ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa, ja apua tarvitseva nuori voi kävellä paikalle ilman ajanvarausta.

Kesällä 2021 ja 2022 Vanhalla kirkolla on toiminut Skeittitapuli, joka tarjoaa lapsille ja nuorille harrastusmahdollisuuksia. Kesällä kirkolla jaettiin myös säännöllisesti lämpimiä aterioita.

Lisää uutta toimintaa on tulossa keväällä 2023, jolloin kirkossa aloittaa mm. lapsiperheille suunnattu Hengaa täällä -hanke. Hanketta toteutetaan yhdessä Länsi-Suomen Diakonialaitoksen, Tampereen kaupungin, Lasten Kulttuurikeskus Rullan ja Tampereen Teatterin kanssa.