Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uuden päiväkodin piha "altistaa lapset luonnollisesti mikrobeille" – Tällainen on mikrobiystävällinen piha

Uudesta Tahmelan päiväkodin pihasta suunnitellaan mikrobiystävällinen.

Asunto- ja kiinteistölautakunta hyväksyi omalta osaltaan Tahmelan päiväkodin uudisrakennuksen hankesuunnitelman ja mikrobiystävällisen pihasuunnitelman jatkosuunnittelun pohjaksi.

Toteutuksen edellytyksenä on, että hankkeelle osoitetaan vuosille 2024–2025 kustannusarvion mukainen määräraha. Asiasta päättää 13.joulukuuta sivistys- ja kulttuurilautakunta.

Päiväkodin uudisrakennuksen kustannusarvio on nyt kohonnut 7,35 miljoonaan euroon tarveselvitysvaiheen 7,27 miljoonan euron arviosta. Hanke- ja toteutussuunnitteluvaiheessa etsitään ratkaisuja, joilla kustannuksia saadaan alennettua. Hankkeelle on varattu määrärahaa vuosille 2023–2025 yhteensä 5,7 miljoonaa euroa.

Uuden päiväkodin rakennustyöt on suunniteltu alkamaan helmikuussa 2024, ja rakennus olisi käyttövalmis elokuussa 2025.Tahmelan päiväkotirakennus esitetään toteutettavaksi massiivihirsirakenteisena.

Yksikerroksinen uudisrakennus on suunniteltu 100 lapselle. Päiväkodin huoneistoala on 1314 neliömetriä. Tilasuunnittelussa mahdollistetaan tilojen iltakäyttö alueen asukkaille ja muille toimijoille.

Pihalle suunnitellaan sade- ja aurinkokatoksia. Lisäksi tontille istutetaan useita isokokoisia puita tontin rajoille ja piha-alueelle varjonpaikoiksi ja viihtyvyyttä parantamaan.

Mikrobiystävällisessä pihassa tulee olemaan mahdollisimman paljon luonnonmateriaaleja ja kasvillisuutta, jotka mahdollistavat luonnollisen altistumisen mikrobeille. Piha kannustaa luonnonmukaiseen leikkiin, liikkumiseen ja oppimiseen.

Pihaan istutetaan puita, marjapensaita, ketokasveja ja kukkia sekä mahdollistetaan vesileikit ja viljely istutuslaatikoissa. Mikrobiystävällisen pihan toteutuskustannukset ovat luonnossuunnitelman pohjalta arvioituna noin 304 000 euroa.

Tahmelan päiväkoti on sisäilmaongelmien vuoksi toiminut väistötilassa Hyhkyn koulun tontilla elokuusta alkaen.