Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelainen aluevaltuutettu ehdottaa perhelääkärimallia Pirkanmaalle – "Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on uusien arvioiden valossa murenemassa käsiin"

Liike Nytin tamperelainen aluevaltuutettu ja puolueensa varapuheenjohtaja Karoliina Kähönen on huolissaan sote-uudistuksesta.

– Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on uusien arvioiden ja uutisten valossa murenemassa käsiin. Oli paljon puhetta uudistuksen toimintaperiaatteiden puolustajilta esitellä leveämpiä hartioita, kun todellisuudessa kapeammilta ne näyttävät, ainakin tällä hetkellä. Onhan tämä aikamoinen sote-uudistus, jos primäärein tavoite on, että sote-henkilökunta saa oikean palkkansa tilille tammikuussa, sanoo aluevaltuutettu, Kähönen sanoo tiedotteessa.

Kähönen toteaa, että rahoituksesta on jokaisella hyvinvointialueella syvä huoli.

– Pirkanmaalle on syntymässä talousarvion mukaan ensi vuonna 63,5 miljoonan euron alijäämä ja totuus on kyllä vielä synkempi. Pirkanmaalla, kuten muillakin hyvinvointialueilla on kolme vuotta aikaa saada talous tasapainoon. Muutoskulujen hintalappu on epävarma ja tarkentuu osittain tulevana keväänä. Näitä pysyviä muutoskuluja tuovat palkkojen harmonisointi, verotulomenetykset sekä kertaluonteisesti esimerkiksi tietotekniset ratkaisut. Yleisesti terveyden ylläpidossa kaikki kallistuu: palkat, ruoka, lämmitys, sähkö ja vuokrat, Kähönen sanoo.

Kähönen ehdottaa, että Pirkanmaa suurimpana hyvinvointialueena alkaa selvittämään mahdollisuutta pilotoida perhelääkärimallia. Kähösen mukaan perhelääkärimallin merkittävimpiä etuja on, että potilas saa perusteellisen hoidon ja säästyy ylimääräisiltä lääkärikäynneiltä. Kähösen mielestä tämä tuo säästöjä sekä potilaalle että terveydenhuoltojärjestelmälle. Perhelääkärimalli on käytössä useissa Euroopan maissa.

– Perhelääkärimalli toimii myös hyvin ennalta ehkäisevän hoidon näkökulmasta. Mallin ajatuksena on, että perhelääkäri näkee potilaan kokonaisuutena, ja osana potilaan yhteisöä. Perhelääkäri pyrkii selvittämään oireen taustalla olevia tekijöitä laajasti. Monen sairauden kulussa perheellä ja koko sukupuulla saattaa olla suuri merkitys.