Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampere on nostanut kriittisen infran uhkiin varautumisen tasoa – ”Tavallisen kuntalaisen ei kannata liikaa murehtia”

Kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuva uhka on kohonnut. Tampere on nostanut varautumisen tasoa.

Tampereen kaupungin varautumisen tasoa on nostettu tänä syksynä erityisesti kriittisen infrastruktuurin osalta. Kriittiseen infrastruktuuriin kuuluvat muun muassa sähkön-, veden- ja lämmönjakelu, katujen ja kiinteistöjen kunnossapito sekä jätehuolto.

Varautumisen tasoa on nostettu esimerkiksi kameravalvontaa lisäämällä, alueiden valaistusta ja teknistä suojausta parantamalla, henkilökunnan osaamista kehittämällä sekä vartiointia lisäämällä.

– Vallitseva maailmanpoliittinen tilanne huomioon ottaen on tarpeen tehostaa omaa varautumista, toteaa Tampereen kaupungin riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja Jouni Perttula.

Suojelupoliisi kertoi jo syyskuussa, että tiedustelun ja vaikuttamisen uhka kriittiseen infrastruktuuriin on kohonnut sekä fyysisessä että virtuaalisessa ympäristössä.

Perttulan mukaan kuntien täytyy varautua jo etukäteen ja miettiä erilaisia skenaarioita. Tätä työtä on tehty jo vuosia, mutta ensin koronapandemia ja sen jälkeen Venäjän hyökkäys Ukrainaan toivat ne entistä lähemmäs arkea.

– Nyt on huomattu, että asiat eivät välttämättä tapahdu niin kuin on kuviteltu. Hyvä esimerkki on pandemia. Siihen varautuminen oli aina ennenkin osa valmiussuunnittelua, mutta ei osattu arvioida, kuinka laajasti se vaikutti, Perttula toteaa.

Kaupunki varautuu myös esimerkiksi kyberhyökkäyksiin, luonnon ääri-ilmiöihin kuten myrskyihin, laajamittaiseen maahantuloon, sähköpulaan, säteilyonnettomuuteen tai metsäpaloon. Varautumista on Perttulan mukaan terävöitetty.

– Meidän kyvykkyys toimia ei ole pelkästään paperilla tehtyä suunnittelua vaan entistä enemmän myös sitä, että yhdessä alueen ja kansallisten toimijoiden kanssa harjoitellaan ja mietitään asioita yhdessä. Ja kun jotain tapahtuu, ollaan valmiina tilanteeseen, mikä ikinä se onkaan.

Erilaisten häiriötilanteiden todennäköisyys vaihtelee. Tällä hetkellä varaudutaan erityisesti sähköpulaan. Kaupunki on jo tehnyt oman energiansäästöohjelmansa ja Perttulan mukaan lisäksi on mietitty valmiutta sopia lisäsäästöistä, jos sähköpula realisoituu. Lisäksi on mietitty kriittisiä tehtäviä, joiden toiminnan on jatkuttava sähkökatkojenkin aikana.

– Yhdessä Sähköverkon kanssa on mietitty, mitä kriittisimpiä paikkoja voidaan jättää kiertävien sähkökatkojen ulkopuolelle.

Osassa kohteista on myös oma varavoima. Myös varavoiman toimivuutta on tänä syksynä testattu ja osa kohteista varustettu varavoimaliitännöillä, jolloin niiden toiminta voisi jatkua siirrettävän varavoiman turvin.

– Meillä on muutamia kohteita, joita voidaan varavoimalla varmistaa myös siirrettävällä varavoimalla ja on mietitty, miten kunnan päätöksentekojärjestelmä pysyy yllä ja missä voidaan kokoontua, vaikka olisi isompiakin häiriöitä, Perttua kertoo.

Perttula haluaa myös lievittää pelkoa ja huolta. Hän muistuttaa, että Tampere on turvallinen kaupunki ja taustalla tehdään paljon toimintoja siksi, että asukkaat voivat nukkua rauhassa.

– Tavallisen kuntalaisen ei kannata liikaa murehtia. Totta kai on hyvä huolehtia omatoimisesta varautumisesta. 72 tuntia kampanja antaa erinomaiset perusjutut, mitä pitäisi kotona olla, Perttula sanoo.

Erilaisia ohjeita on koottu myös kaupungin verkkosivuille. Perttula kehottaa kaikkia miettimään jo valmiiksi, mitä tehdä, jos sähköt menevät poikki.

– Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Kotoa olisi hyvä löytyä vähintään paristo- tai akkuvalaisin, paristoradio, kolmeksi vuorokaudeksi ruokaa, vettä ja lääkkeitä.