Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maalämpöluvat ovat nyt kysyttyjä Tampereellakin – Kaikkia vireillä olevia hakemuksia ei välttämättä ehditä käsitellä

Maalämmön suosio jatkuu. Tampereella myönnettäneen tänä vuonna noin 330 maalämpökaivoja sisältävää lupaa. Lupa voi sisältää yhden tai useamman maalämpökaivon poraamisen.

Luku on vielä arvio, mutta marraskuun puoliväliin mennessä lupia oli myönnetty 296. Se on jo enemmän kuin koko viime vuoden aikana. Vuonna 2021 maalämpölupia myönnettiin kaikkiaan 294. Marraskuun puolivälissä vireillä olevia lupia oli nelisenkymmentä. Näistä noin neljännes on lupia, jotka sisältävät myös muita toimenpiteitä, kuten uudisrakentamista.

Maalämpökaivoluvan eli pelkän kaivon poraamiseen tarkoitetun luvan käsittelyaika on Tampereella ollut tänä vuonna keskimäärin 27 kalenteripäivää. Maalämpökaivoja sisältävän luvan käsittelyaika riippuu muiden toimenpiteiden luvista ja niiden saamisesta.

Arvio on, ettei kaikkia vireillä olevia lupia ehditä tämän vuoden puolella enää käsitellä.

Maalämpökaivot tulivat luvanvaraisiksi toukokuussa 2011. Maalämpöön vaihtaminen edellyttää toimenpidelupaa. Uudisrakentamisessa maalämpökaivolupa sisältyy rakennuslupaan. Kantakaupungin ulkopuolisilla asemakaavoittamattomilla alueilla lupaa ei tarvita, ellei järjestelmää rakenneta pohjavesialueelle. Alueita on muun muassa Aitolahti–Teiskon alueella.

Maalämmön luvanvaraiseksi tulemisen jälkeen Tampereella on vuosittain myönnetty maalämpökaivoja sisältäviä lupia parista sadasta liki neljäänsataan vuosittain. Huippuvuosi oli 2012, jollon lupia myönnettiin 373. Hiljaisin lupavuosi oli 2015, jolloin lupia myönnettiin 196.

Maalämmön suosio on valtakunnallinen trendi. Tilastokeskuksen vuoden ensimmäisen puoliskon ennakkotietojen mukaan 15 prosenttia suomalaisista omakotitaloista lämpiää maalämmöllä, kun vuonna 2016 maalämpöä käytti kymmenen prosenttia omakotitaloista. Rivi- ja paritaloissa maalämpöä käytti 11 prosenttia taloista, kun vuonna 2016 vastaava prosenttiluku oli kuusi. Myös ilmalämpöpumput ovat kasvattaneet reilusti suosiotaan erityisesti sähkölämmityksen ja öljylämmityksen kustannuksella.

Ilmalämpöpumpulla lämpeni alkuvuonna 12 prosenttia omakotitalosita ja viisi prosenttia rivi- ja paritaloista. Kerrostaloissa pääasiallinen lämmitysmuoto on kaukolämpö. Maalämmöllä lämpiäviä kerrostaloja on kolme prosenttia.