Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kissanmaalle rakennetaan Suomen ensimmäinen kiertotaloustalo – "Tontinluovutus ylitti kaikki odotuksemme"

Tampereen kaupungin järjestämässä Kissanmaan tontinluovutuksessa hyödynnettiin kiertotalouden mukaisia kriteerejä ensimmäistä kertaa Suomessa. Päätavoitteena tontinluovutuksessa oli kannustaa rakennusalaa hyödyntämään ja kehittämään kiertotalouden mukaisia ratkaisuja liiketoimintalähtöisesti.

– Rakennusalalla on kehitetty viime vuosina erilaisia kiertotalousratkaisuja useissa kehityshankkeissa. Nämä ratkaisut eivät kuitenkaan ole vielä tulleet laajamittaisesti käyttöön. Tavoitteenamme Kissanmaan tontinluovutuksessa oli luoda alalle sellaiset kannustinvaikutukset, jotka tekevät kiertotalouden kehittämisestä liiketoiminnallisesti perusteltua rakennusliikkeille. Näkemyksemme mukaan tällöin ratkaisut voivat yleistyä myös laajamittaisemmin rakentamisessa, sanoo Tampereen kaupungin tonttipäällikkö Aila Taura tiedotteessa.

Hyväksyttyjä tonttihakemuksia ja niiden sisältämiä kiertotalouskonsepteja tuli kaupungille yhteensä 17 kappaletta.

– Tontinluovutus ylitti kaikki odotuksemme. Meitä yllätti se, kuinka paljon alalla oli jo teknisesti valmiita kiertotalousratkaisuja kehitettynä. Suurin osa ratkaisuista oli myös todella kunnianhimoisia. Hienoa, että tontinluovutuksella pystyimme tukemaan alan kehittymistä, sanoo Aila Taura.

Koko tontinluovutuksen valmistelua ohjasi yritysyhteistyöhön pohjautuva periaate: kaupungin roolina oli vain asettaa kiertotalouden mukaiset tavoitteet rakennuskohteelle, mutta yritykset esittivät, miten näihin tavoitteisiin päästään. Rakentamisalan yrityksien näkökulmasta Kissanmaan tontinluovutus on otettu mielenkiinnolla vastaan.

– Kissanmaan tontinluovutuskilpailu kannusti hyvän sijaintinsa puolesta monia perehtymään kiertotalouteen ja kehittämään mielenkiintoisia konsepteja. Lakimuutos uudelleenkäytettyjen rakennusosien hyväksymisestä antoi kiertotaloudelle mahdollisuuden, mutta ei siihen ilman Kissanmaan tontinluovutusta olisi näin innokkaasti lähdetty. Tästä saadaan konkreettista tietoa sekä teknisesti että taloudellisesti siitä, miten kiertotaloutta voidaan jatkossa edistää, sanoo Pohjola Rakennus Oy Suomen hankekehityspäällikkö Janne Kivimäki.

Tampereella myös kaupungin johto on tukenut kehittämistoimenpiteitä ja näkee tontinluovutuksen hyödyntämisen tärkeänä kiertotalouden edistämisessä myös jatkossa. Kaupungilla onkin suunnitelmissa alkaa lähitulevaisuudessa jatkokehittämään Kissanmaan tontinluovutusprosessia yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa.