Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miten syntyivät Pirkkalaisveistokset? – Taidemuseoon jättimäinen näyttely Wäinö Aaltosen töistä

Tampereen taidemuseossa avautuu 4. helmikuuta 2023 näyttely Wäinö Aaltonen – Luomisen riemu, joka on esillä 21. toukokuuta saakka.

Aaltosen taidetta 1910-luvulta 1960-luvulle esittelevän laajan retrospektiivisen näyttelyn lähtökohtana ovat hänen Tampereelle ja Turkuun toteuttamansa monumentaalityöt.

Hämeensillan Pirkkalaisveistokset, Aleksis Kiven muistomerkki Runoilija ja Muusa, Paavo Nurmen juoksijapatsas sekä Turun Lilja kuuluvat Wäinö Aaltosen merkittävimpien julkisten teosten joukkoon.

Aikojen saatossa niistä on tullut tamperelaisuuden, turkulaisuuden ja yleisemmin suomalaisuuden symboleita ja tunnuskuvia. Samalla ne kertovat syntyajankohtansa ajankohtaisista ilmiöistä, kuten urheiluvoittojen ja nousevan kansallisen itsetunnon pohjustamasta suomalaisen identiteetin korostamisesta.

Näyttelyssä tarkastellaan Aaltosen monumentaalitöiden luomisprosessia runsaan valokuvamateriaalin, piirustus- ja kipsiluonnosten, työkalujen sekä julkisiin teoksiin liittyvien pienempien teosten kautta.

Esillä on myös aiemmin yleisölle esittelemättömiä luonnoksia. Kaikkiaan näyttelyssä on esillä yli 100 teosta: veistoksia, mitaleita, maalauksia, piirustuksia ja kirjankuvituksia. Lisäksi mukana on kuvataiteilija Nuutti Koskisen mediateos Pirkkalaisveistoksista.

Wäinö Aaltonen – Luomisen riemu -näyttely on toteutettu yhteistyössä Wäinö Aaltosen museon kanssa. Se on laajin Wäinö Aaltosen tuotantoa nimikkomuseon ulkopuolella 1990-luvun jälkeen esittelevä näyttely. Näyttely on koostettu valtaosin Turun kaupungin ja Tampereen taidemuseon kokoelmista. Tampereen kaupunki hankki kokoelmaansa yli 100 Wäinö Aaltosen teosta 1961. Suunnitelmana oli tuolloin Wäinö Aaltosen museon perustaminen Tampereelle.

Aaltosen näyttelyn kanssa samaan aikaan museon alakerrassa queer-taiteen pioneerin Del LaGrace Volcanon näyttely esittelee valokuvia henkilöistä, kehoista, sukupuolista ja seksuaalisuuksista, jotka vastustavat yhteiskunnan heteronormatiivisia luokitteluja.

Kesän päänäyttely on perinteisesti Vuoden nuoren taiteilijan palkintonäyttely. Museon pohjakerroksessa kansainvälinen Backlight2023-valokuvafestivaali pohtii valokuvan todistusvoimaa globaalien kriisien ja konfliktien maailmassa.

Syksyllä tamperelainen kuvataiteilija Tuula Lehtinen saa ansaitsemansa laajan museonäyttelyn. Lehtinen on ollut jo neljän vuosikymmenen ajan aktiivinen toimija ja kehittäjä suomalaisen kuvataiteen kentällä.