Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Vapriikin vuoden 2023 näyttelyt julki – elämyksellisessä näyttelyssä sukelletaan taikametsään

Museokeskus Vapriikin vuoden 2023 näyttelyt on julkaistu.

Huhtikuussa Vapriikkiin nousee taikametsä. Elämyksellisessä näyttelyssä kävijä kulkee sankarin polkuja. Seikkailut ohjaavat kulkijaa eri aikoihin ja paikkoihin ja tutustuttavat tarinoiden yleismaailmallisiin lainalaisuuksiin. Samalla tutuiksi tulevat satuihin kätketyt merkitykset ja opetukset. Näyttelyssä sukelletaan syvälle satujen syntyyn ja selvitetään, miten tarinoita ennen vanhaan kerrottiin, mitä symbolien takana piilee, ja miten sadut ovat aikojen saatossa muuttuneet. Viron kansallismuseon tuottama näyttely on muokattu suomalaiseen satuperinteeseen sopivaksi. Yhteistyöryhmään on kuulunut elokuvaohjaajia, folkloristeja, kirjallisuuden tutkijoita, animaattoreita ja kuvittajia, joiden työ antaa mahdollisuuden kaikille palata lapsuuden satumaailmaan.

Helmi-maaliskuussa Vapriikissa on esillä Vuoden luontokuva -kilpailun palkituista kuvista muodostuva näyttely. Vuoden Luontokuvaksi 2022 valittiin seinäjokelaisen Antti Strangin ”Uhka syvyyksistä”, joka on jännittävä kuva päivänkorennosta ja sitä syvyyksistä saalistavasta kalasta.

Pelimuseossa tehdään helmikuussa tikuista asiaa. Tikuista asiaa -näyttelyssä perehdytään muun muassa siihen, miten peliohjaimista kehittyi nykyisen kaltaisia ja miten syntyi Atari-liitäntä ja miksi sitä käytettiin lähes koko 1980-luvun ajan.

Tikuista asiaa -näyttely perustuu Suomen pelimuseon työryhmän jäsenen, keräilijä Mikko Heinosen peliohjainten kokoelmaan. Häntä viehättävät etenkin 80-luvun joystickit, jotka ovat käytännössä toiminnoiltaan identtisiä, mutta joita myytiin silti lukemattomilla eri nimillä ja eri muotoisina. Osaa ohjaimista voi kuvata lähinnä käsittämättömiksi, toisista taas muodostui harrastajien keskuudessa legendaarisia. Tarjolla on myös autenttinen pelikokemus Atari 2600:n kalvokytkinohjaimilla.

Pelimuseon studiossa nähdään huhtikuusta lokakuuhun Muumi-pelejä eri vuosikymmeniltä. Osa näyttelyn Muumi-peleistä ovat kävijöille tuttuja omasta lapsuudesta. Esille pääsee myös tuntemattomampia harvinaisuuksia vuosien varrelta. Näyttely on suunnattu kaikenikäisille Muumien ystäville.

Ensi vuoden lokakuussa avautuu näyttely, joka on nimeltään Fantastinen floppi. Näyttely kertoo epäonnisen N-Gage-puhelimen tarinan. 2000-luvun alkuvuosina Nokia oli voimainsa tunnossa. Mustavalkonäyttöisten kapuloiden, tekstailun ja matopelin aikakaudella kännykkäjätin kristallipallo oli kirkas: yhtiö ennustii puhelimen muuttuvan älylaitteeksi, jonka avulla ottaisimme selfieitä, löytäisimme perille ja nauttisimme musiikista sekä elokuvista. N-Gage oli Nokian yritys tuoda myös pelien maailmat puhelimeen. Siitä tuli kuitenkin yhtiön suurimpia epäonnistumisia ja ensimmäinen merkki puhelinliiketoiminnan tulevasta katastrofista. Näyttely osoittaa kuinka vanhat virheet voivat toimia ponnahduslautana tämän päivän menestykselle, sillä N-Gagen epäonnistumisessa kylvettiin seuraavan suomalaisen mobiilimenestyksen siemenet.

Mediamuseo Rupriikki avaa syksyllä näyttelyn radion historiasta. Näyttelyssä tutustutaan Tampereen radion lähetysten vaikutukseen koko suomalaiselle yleisradiotoiminalle unohtamatta yksittäisiä kuulijoita. Näyttelyssä tullaan huomioimaan erityisesti näkövammaiset tarjoamalla ääniopastuksia ja kosketeltavia esineitä näyttelyvierailun tueksi.

Radioaallon harjalla -näyttely nostaa esille radion monipuolista historiaa, tarjoaa nostalgisia elämyksiä ja saa kävijät pohtimaan radion merkitystä nykypäivänä. Vapriikin kokoelmista ja lainoina saatavat esineet ja audioaineisto kertovat radion ja kuuntelijoiden vuorovaikutuksesta. Asiakas ei jää näyttelyssä pelkästään kuuntelijaksi, sillä studiotilassa voi äänittää oman podcastin.