Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arttu Wiskari, Mikko Töyssy, mutta ei enää raketteja – Näin Keskustorilla juhlitaan itsenäisyyspäivää

Suomi täyttää tänä vuonna 105 vuotta. Itsenäisyyspäivää juhlistetaan Tampereella tiistaina 6. joulukuuta itsenäisyyspäivän Keskustorin juhlan ja lasten tanssiaisten merkeissä.

Kello 17 Keskustorilla alkavassa Itsenäisyyspäivän juhlassa kuullaan Arttu Wiskarin ja Mikko Töyssyn lisäksi Tampereen työväenyhdistyksen soittokuntaa, Mieskuoro Laulajia, Poikakuoro Pirkanpoikia sekä Nuorisokuoro Sympaattia.

Kaupungin tervehdyksen tuo konsernijohtaja Juha Yli-Rajala ja juhlassa runoja lausuu tamperelaisnäyttelijä Karoliina Blackburn. Tapahtuman juontaa toimittaja Salla Paajanen. Kaupunki suosittelee saapumaan paikalle julkisilla kulkuvälineillä tai kävellen.

Tapahtuman päätteeksi noin kello 17.30 syttyy Keskustorin alueen rakennusten talvivalaistus. Viime vuosilta tutut valokuviot jäävät luomaan talven tunnelmaa ilta-aikaan aina 6. tammikuuta.

Itsenäisyyspäivän juhla vaikuttaa keskustan liikennejärjestelyihin. Pysäköinti kielletään Keskustorin parkkialueilla ja Puutarhakadulla sijaitseva taksiasema poistetaan käytöstä tiistaina 6. tammikuuta noin kello 19.30 saakka.

Aleksis Kiven katu suljetaan Kauppakadun sekä Puutarhakadun väliseltä osuudelta ennen tapahtumaa noin kello 16.30 ja avataan mahdollisimman pian tapahtuman päätyttyä, kun alue on tyhjentynyt.

Tampereen kaupunki järjesti ensimmäisen itsenäisyyspäivän juhlan vuonna 1927 Suomen itsenäisyyden 10-vuotisjuhlan kunniaksi. Nykyisen muotonsa juhla sai vuonna 1954, ja perinteestä on pidetty kiinni muutamaa poikkeusvuotta lukuun ottamatta jo 68 vuotta. Viime vuonna tapahtuma jouduttiin perumaan koronapandemian vuoksi.

Vuosikymmenten ajan tapahtumaan kuuluneesta ilotulituksesta on luovuttu.

– Tampereen itsenäisyyspäivän juhlalla on pitkät perinteet ja on upeaa, että pääsemme taas tänä vuonna juhlimaan yhdessä Keskustorille. Luvassa on arvokas ja iloinen tapahtuma, joka toivottavasti tuo iloa ja valoa pimeään aikaan, sanoo tapahtumapäällikkö Saara Saarteinen Tampereen kaupungilta.

Lapsille on jälleen luvassa tanssia ja aktiviteetteja, kun Tampere-talossa järjestetään kello 14–17 Lasten itsenäisyyspäivän tanssiaiset. Juhlalla on vuosittain vaihtuva teema, ja tänä vuonna lasten toiveesta teemaksi valittiin Puhdas luonto.

– Tanssiaisten ydinajatus on tanssiminen ja hauskan pitäminen! Lasten valitsema teema näkyy esimerkiksi tapahtuman toimintapisteissä, Lastenkulttuurikeskus Rullan kulttuuriohjaaja Merja Kostamovaara kertoo.

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok) tuo tapahtumaan kaupungin tervehdyksen sekä tervehtii tanssiaisten aluksi sisään saapuvia vieraita. Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan Showband tanssittaa juhlavieraita, ja tunnelmaa nostattavat myös Tampereen Hip Hop House -tanssikoulun Juniors- ja Kids-tanssiryhmät. Tanssien isäntäväkenä toimii Tampereen Lasten Parlamentti.

Tapahtumassa nähdään irlantilaisen sirkustaiteilija Simon Llewellyn esitys We are the Champions. Tanssiaiset juontaa näyttelijä Veera Degerholm yhdessä Lasten Parlamentin Oona Tapailan ja Joona Ellilän kanssa. Vieraat saavat halutessaan pukeutua juhlavasti, mutta jokainen saa tulla juuri sellaisena kuin haluaa.