Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katso kuvat ja arvio keikasta | Popeda tarjosi pikkujoulut Kerholassa – "Illassa kiinnostavaa olikin, vaikuttaako yhtyeen lavakemiaan somekommentoinnissa vallinnut eripura ja kitkeryys"

Kun laitetaan yhteen kolme kovaa p:tä: pikkujoulut, Popeda ja Pate, niin voiko mikään mennä pieleen?

Edellä mainituista syistä toki siihenkin olisi ollut mahdollisuus, mutta tänään niin ei käynyt. Popeda piti Nokialla hyväntuuliset pikkujoulut, jotka muodostuivat puolentoista tunnin yhteiskaraokeksi.

Illan aloitti Mara Ballsin Mara (oik. Maria Mattila), joka esiintyi tällä kertaa yksin ilman yhtyettään. Aika rohkea valinta sinänsä, kun ottaa huomioon juurikin pikkujouluajan sekä bilettämään tulleen yleisön.

Välillä puheensorina salissa olikin melko häiritsevää nainen ja kitara -tyyppisen esiintymisen ajan. Itse Mara hoiti osuuteensa tyylikkäästi aloittaen uusilla levyttämättömillä kappaleilla kuten Sylikkäin ja Sirpaleina.

Vaikka muuten reipas puolituntinen eteni melko pelkistetysti ja rauhassa, niin viimeisenä kuullun Ikävä ikävää -kappaleen aikana Mara tuuttasi kitarallaan rouhean soolon, joka viimeistään sai yleisönkin huomion heräämään. Hyvin hoiti Mara tänään hommansa soolonakin.

Nokian Kerhola alkoi olemaan yhdeksän aikaan täynnä railakasta väkeä, joka odotti vain yhtä asiaa eli Popedaa polkaisemaan pikkujoulut käyntiin.

Äänekäs yleisö palkitsikin lavalle saapuneen yhtyeen kovaäänisellä kannustuksella. Viimeistään kolmantena kuultu Matkalla Alabamaan sai koko salin laulamaan, jos se ei sitä ollut jo aiemmin tehnyt. Yhtyeen laulaja, itse Ikurin Turbiini Pate Mustajärvi, totesikin kappaleen jälkeen ”Jumalauta, teillä on hyvä ääni tänään”.

Popeda onkin sikäli ajankohtainen juuri nyt, että yhtye ilmoitti ”ei niin yksimielisesti” lopettavansa tulevana syksynä Pate Mustajärven suulla. Niinpä Popedan ura ainakin nykyisessä muodossaan saa päätöksensä ensi syksynä Ratinan Stadionilla.

Kitaristi Costello Hautamäki on jo pohtinut voisiko Popeda jatkaa ilman yhtyeessä lopettavaa Mustajärveä, rumpali Lacu Lahtinen taas ehti jo julkaisemaan sosiaalisessa mediassa ”työnhakuilmoituksen”.

Ulkomusiikillisena asiana illassa kiinnostavaa olikin, vaikuttaako yhtyeen lavakemiaan somekommentoinnissa vallinnut eripura ja kitkeryys. Illan keikalla asiaa ei olisi arvannut, jos ei olisi tietänyt, sikäli hyväntuulisen oloisesti yhtye paukutti ilmoille ikivihreitään.

Popeda oli tullut Nokialle asenteella ”suuri on kaunista” ja lava olikin isoin, mitä Kerholassa on toistaiseksi nähty. Syvyyttä musiikillisesti toi mukana ollut torvisektio, joka saikin varsin paljon tilaa. Muutenhan yhtyeen kokoonpano on 45 vuoden aikana vaihtunut useasti ihan alkuperäisistä jäsenistä ollen mukana enää Mustajärven, toki Costello Hautamäkikin on ollut yhtyeessä jo 40 vuotta, käytännössä siis koko sen suuruuden ajan.

Muut jäsenet ovat liittyneet mukaan vasta tällä vuosituhannella eli Lacu Lahtinen rummuissa, Pate Kivinen koskettimissa ja bassossa toinen sukupolvi Hautamäkiä eli Costellon poika Alex.

Mutta palatakseni käsillä olleeseen iltaan, niin Nokian Kerhola oli lauantai-illan kunniaksi täynnä osallistuvaa yleisöä, jolle oletettavasti janojuomakin maistui kuten pikkujoulutapoihin kuuluu.

Tunnelma kaikkiaan oli pikkujouluaikaan sopivasti hyväntuulinen ja riehakaskin. Karaoke-baariin tuskin tarvitsi kenenkään tänään lähteä jatkoille, sillä kollektiivinen karaoke jatkui äänekkäänä koko illan. Yhtye ja yleisö saivat toisistaan voimaa tehden kokonaisuudesta varsin miellyttävän kokemuksen, vaikkei Popedan ydinkuulijakuntaan kuuluisikaan.

Settilista koostui kappaleista, jotka on ollut mahdotonta olla kuulematta, jos yhtään seuraa suomirokkia. Sellaiset kappaleet kuin Tahdotko mut tosiaan, Punaista ja makeaa, Kellot lyö ja Kakskytä Centtiä saavat väkisin huulet liikkumaan, vaikka miten yrittäisi vastustaa. Repe ja Lissu kappaleeseen oli sovitettu pitkähkö ja vaikuttava jamittelu, jossa muun muassa saksofoni pääsi oikeuksiinsa.

Setin lopun Kersantti Karoliina, Kaasua Komisario Peppone ja Kuuma kesä taas kuuluvat niihin suomirokin peruskiviin ja kuultiinpa aikanaan Eppu Normaalin kanssa levytetty 20 Vuotta Sikana, ilman Eppuja tosin.

Jos ei encoreihin mennessä vielä ollut tullut selväksi, että Costello Hautamäki on melkoisen pätevä kitaristi, niin kitarasoolot lavalle tullessa sen viimeistään todistivat. Samalla todistettiin, että hän on myös varsin kelpo laulaja, kun osuus alkoi soolokappaleellaan Kun mies unelmoi. Mustajärven palatessa lavalle otettiin käsittelyyn myös hänen soolotuotantoaan Ukkometso-kappaleella.

Aika näyttää jatkaako Popeda ilman Mustajärveä vai mitä tulee käymään. Sitä ennen kuitenkin pikkujoulukiertue jatkuu. Jo viikon päästä lauantaina Popeda on lauteilla Tampereella Tullikamarin Pakkahuoneella.

Tuhdimmat Klubit: Popeda (+ support Mara), Nokian Kerhola, lauantai 26.11.2022