Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelainen Hilla kiipeilee työkseen puihin – "Välillä jännittää, varsinkin jos on tosi tuulinen päivä ja puut heiluvat kauheasti"

Tamperelainen arboristi eli puunhoitaja Hilla Kyrö yllätti elokuussa itsensäkin. Toissavuonna arboristiksi valmistunut Kyrö sijoittui puukiipeilyn MM-kilpailuissa neljänneksi, mikä on paras suomalaissijoitus koskaan.

– En tiedä, mitä tapahtui, Kyrö nauraa.

Tämä vuosi on ollut Kyrön ensimmäinen kilpailuvuosi. Keväällä hän voitti puukiipeilyn SM-kisojen naisten sarjan. Kesällä hän osallistui EM-kisoihin, mutta ne eivät menneet putkeen. MM-kisoissa kaikki sitten osui kohdilleen.

– Aivan täysi yllätys, että pärjäsin noin hyvin. Kaikki meni nappiin, Kyrö sanoo.

Hän ei ollut varautunut siihen, että pääsisi finaaliin. Kyrö kehuukin MM-kisojen tunnelmaa ja muiden kilpailijoiden auttamista. Finaalissa tarvitaan enemmän varusteita eikä Kyröllä ollut niitä mukana.

– Juttelin illalla viidenneksi tulleen kanssa, joka taatusti oli odottanut pääsevänsä finaaliin ja kysyin, mitä teen. Hän alkoi soitella kaikille kilpailijoille, että Hilla tarvitsisi tätä ja aamulla kaikki tarvittavat varusteet olivat odottamassa, Kyrö kertoo.

Arboristi eli puunhoitaja työskentelee puiden hoito- ja kaatotöissä pääasiassa rakennetussa ympäristössä. Arboristit voivat työskennellä nostokorista käsin tai kiivetä puihin.

Kyrö on tottunut kiipeilijä. Samalla tavalla ei puuhun kuitenkaan kiivetä kuin moni on lapsena tehnyt. Arboristeilla on aina valjaat ja köysi. Ensin puuhun heitetään painon avulla naru, jonka avulla puuhun vedetään kiipeilyköysi. Jos puu kaadetaan, kengissä on piikit, joiden avulla kiivetään ylöspäin. Jos puuta hoitoleikataan, piikkejä ei voi käyttää.

– Välillä jännittää, varsinkin jos on tosi tuulinen päivä ja puut heiluvat kauheasti, Kyrö myöntää.

Arboristin pitää työskennellä ulkona säässä kuin säässä. Ukkosella ei toki olla puussa ja myrskytuulet voivat estää työnteon.

– Välillä miettii, että voisi päästä helpommallakin. Yleensä on vaan niin hauskaa, en tekisi mieluummin ehkä mitään muuta kuin tätä, Kyrö naurahtaa.

31-vuotias Kyrö on tehnyt ennen arboristiksi kouluttautumista paljon erilaisia töitä.

– Tein jonkin aikaa toimistohommia, olin safarioppaana, puutarhurina ja lemmikinhoitajana, Kyrö luettelee.

Arboristin työstä hän kuuli jo vuonna 2014 ollessaan kesätöissä Turun kaupungilla.

– Opettaja kertoi, että puussakiipeily on ammatti. Se kuulosti niin siistiltä.

Välissä Kyrö ehti tehdä kuitenkin kaikkea muuta.

– On pitänyt kokeilla vähän kaikennäköistä. Ei tarvitse jossitella, olisiko pitänyt tehdä jotain toisin.

Työ on kuljettanut Kyröä myös Saksaan, jossa hän vietti viime talvena yhteensä 11 viikkoa. Tarkoituksena on lähteä myös tänä vuonna.

– Siellä oli yksi yritys kiipeilijöitä vailla ja alkoi lähestyä nykyaikaisesti Instagramissa suomalaisia arboristeja, Kyrö kertoo.

– Suomessa on tosi hiljaista talvella. Saksassa alkaa lintujen pesintäaika helmikuun lopulla ja siihen mennessä pitää olla puut kaadettu.

Suomessa puolestaan sesonki alkaa vasta tämän jälkeen.

Puukiipeilykilpailut käytännössä simuloivat työntekoa. Kyrö kertoo, että kilpailuihin sisältyy viisi eri lajia: heittopainon heitto, nopeuskiipeily, työkiipeily, nousutekniikka ja ihmisen pelastaminen puusta.

– Puusta pelastamista pitää harjoitella. Monesti ollaan sellaisessa paikassa, että kukaan muu ei tule pelastamaan kuin työkaveri, jos jotain sattuu.

Ensi vuodelle Kyröllä on jo suunnitteilla uusia kilpailuja.

– Muutamat kisat suunnitteilla, Ruotsissa ja Baltiassa. Jos haluaa MM-kisoihin, pitää voittaa uudestaan SM-kisat.