Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Sanna Marin halusi uudistaa muotokuvaperinnettä ja valitsi valokuvan – Meeri Koutaniemi inspiroitui vaakunasta: "Vahva punainen väri, joka viittaa Tampereen vasemmistolaisiin juuriin"

Meeri Koutaniemen ottama kuva tulee muiden valtuuston puheenjohtajien muotokuvien joukkoon.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) muotokuva paljastettiin tämän viikon maanantaina. Marin toimi Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajana vuosina 2013–2017. Muotokuva liitetään osaksi Tampereen kaupungin kokoelmia ja se sijoitetaan Tampereen virastotalon valtuustosalin käytävälle. Samaiselta käytävältä löytyvät myös aiempien valtuuston puheenjohtajien muotokuvat.

Marinin muotokuvan on ottanut valokuvataiteilija Meeri Koutaniemi. Tämä on ensimmäinen kerta, kun valtuuston puheenjohtajan muotokuva on valokuvamuotoinen: aiemmat muotokuvat ovat olleet maalauksia.

Marin kertoi, että halusi taiteilijaksi nimenomaan Koutaniemen.

– Itselleni oli tärkeää, että muotokuvaperinnettä uudistetaan ja alusta pitäen oli selvää, että haluan, että muotokuva toteutetaan valokuvana, Marin sanoi.

Marinin muotokuva symboloi sanansaattajuutta, johtajuutta ja visiota.

– Meeri on palkittu valokuvaaja ja hän on tehnyt paljon kuvareportaaseja ja henkilökuvia, joissa heijastuvat arvot, joita Meeri omassa työssään edustaa. Ihmisoikeudet, vähemmistöjen puolustaminen ja myös naisten ja tyttöjen voimaannuttaminen. Nämä ovat itselleni tärkeitä asioita, kun pohdin, kuka voisi muotokuvan toteuttaa.

Marin totesi, että Koutaniemi ”ottaa uskomattoman upeita kuvia ehkä raaoista ja vaikeistakin asioista, mutta kuvat ovat aina kauniita ja kohteensa näköisiä”. Marin piti myös omaa muotokuvaansa onnistuneena.

– Olen erittäin tyytyväinen ja otettu tästä muotokuvasta.

Kuva on otettu jo muutama vuosi sitten. Se oli tarkoitus alunperin julkistaa jo syyskuussa, mutta tapahtuma siirrettiin.

– Jollain tavalla katsomme tässä myös menneeseen, jolloin emme tienneet, mikä Marinia odotti tulevina vuosina, Koutaniemi sanoi paljastustilaisuudessa.

Tampereen kaupungin ja Marinin itsensä toiveena oli, että valokuvassa näkyisi myös viittausta Tampereen kaupunkiin.

– Päädyin inspiroitumaan Olof Erikssonin 1960-luvulla suunnittelemasta vaakunasta. Vaakunassa on vahva punainen väri, joka viittaa Tampereen vasemmistolaisiin juuriin, Koutaniemi kuvaili.

Muotokuvassa näkyvät myös vaakunan kultaiset symbolit.

– Päädyin rakentamaan Tammerkosken virran kuvan taustalle kultaisella kankaalla. Marinin muotokuva symboloi sanansaattajuutta, johtajuutta ja visiota sosiaalidemokraattisessa politiikassa.