Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kastettavat saavat nimensä pysyvästi esille – Maija Kovarin Kastepuu-veistos julkistetaan Aleksanterin kirkossa

Tampereen Aleksanterin kirkkoon tilattu kastepuu on valmis ja teos julkistetaan 1. adventtisunnuntaina 27. marraskuuta kello 10 jumalanpalveluksen yhteydessä.

Kastepuu on veistoksellinen, symbolinen puu, joka palvelee seurakuntalaisia kastetilaisuuksissa. Kastettujen nimet liitetään puuhun lehtinä, joista tulee pysyvä osa teosta. Teoksen on suunnitellut ja toteuttanut tamperelainen kuvanveistäjä Maija Kovari.

Kastepuita löytyy monista suomalaisista kirkoista. Tavallista on, että ne valmistetaan esimerkiksi vanerista ja lehdet ovat kartonkia. Vuoden lopussa lehdet kerätään pois ja lähetetään kastettujen perheille.

Tampereella kirkko halusi tehdä toisin. Kastepuusta tehtiin pysyvä osa yli 140-vuotiaan kirkon arkkitehtuuria ja siihen kasteen yhteydessä liitetyt nimet jäävät pysyvästi paikoilleen.

Teos tulee kasvamaan seuraavan sadan vuoden ajan. Aika-arvio perustuu lehdille tehtyjen paikkojen määrään, joita on yhteensä 10 000. Jokaista paikkaa varten on nyt jo valmiiksi leikattu messingistä lehti, johon kastetun nimi kirjoitetaan.

Tampereen seurakunnat järjesti kastepuusta kutsukilpailun vuonna 2020, jonka Kovari voitti ehdotuksellaan Puu, joka suojaa.

Teoksen visuaalisena inspiraationa toimii puun suojasta taivaalle katsovan ihmisen näkökulma. Puun lehvästö siivilöi ja heijastaa valoa. Teoksen tausta-ajatus on, että usko, mitä se kunkin henkilökohtaisesta viitekehyksestä tarkoittaakin, on jotakin, mikä tuo ihmiselle turvaa.