Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuntotutkimus: Tampereen seudun työikäiset viettävät suurimman osan valveillaoloajastaan istuen tai maaten

Tampereen kaupunkiseudun kahdeksan kuntaa (Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi) osallistuivat vuosien 2021–2022 aikana toteutettuun KunnonKartta-tutkimukseen. Tutkimus kuvaa työikäisten liikkumista ja paikallaanoloa 20–69-vuotiaiden osalta.

KunnonKartta-tutkimuksen raportista selviää, että Tampereen kaupunkiseudun työikäisten liikkumisesta suurin osa on teholtaan kevyttä ja rasittavaa liikkumista kertyi vain muutamia minuutteja päivässä. Suurin osa valveillaoloajasta vietetään istuen tai maaten.

Seudun kuntien väliltä löytyy suurempia eroja sukupuolten välillä erityisesti paikallaanolon ja askelten määrissä.

– Erot parempien ja heikompien askeltulosten välillä voidaan mitata tuhansissa askeleissa, ja näillä eroilla on merkitystä terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmasta. Myös kuntotestien tuloksissa ja työikäisen väestön veriarvoissa oli jonkin verran vaihtelua, kertoo Tampereen kaupunkiseudun kehittämispäällikkö Satu Kankkonen tiedotteessa.

Vuosi sitten Tampereen kaupunkiseudulla toteutettiin koulumatka- ja liikkumiskysely. Sen tulosten mukaan toisen asteen opiskelijat ovat seudulla vähiten liikkuva ryhmä.

– Jos ei keskitytä vain työikäisiin, vaan katsotaan isompaa kuvaa, huolestuttavaa on se, että askelten määrä alkaa vähenemään jo yläkouluiässä. Kaupunkiseudulla lukiota käyvä nuori liikkuu tutkimusten mukaan vähemmän kuin työuransa ehtoopuolella oleva yli 60-vuotias, Satu Kankkonen summaa.

KunnonKartta-tutkimuksen laati UKK-instituutti, jonka kanssa Tampereen kaupunkiseutu on tehnyt yhteistyötä jo useamman vuoden ajan. Tutkimusraportista saa tietoa työikäisten kestävyys- ja lihaskunnosta, paikallaanolosta, fyysisestä aktiivisuudesta ja unesta.