Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kauppahallin kauppiaiden uusi äänitorvi lupaa uudistuksia jo ennen suurremonttia – "Olisi hienoa saada väliaikainen kauppahalli Keskustorille"

Kauppiaiden uusi äänitorvi lupaa halliin uudistuksia ja nuorekkuutta jo ennen kahden vuoden päässä odottavaa suurremonttia.

Nyt on tulossa niin isoja uudistuksia, joten koin tämän velvollisuudeksi.

Näin tiivistää Tampereen Kauppahallin kauppiaiden uutena äänitorvena aloittanut Valtteri Nygren.

Velvollisuudella hän viittaa siihen, että Valtteri, 38, on jo kolmannen sukupolven kalakauppias-Nygren Tampereen Kauppahallin kauppiasyhdistyksen puheenjohtajana isoisä-Timon ja isä-Petrin jälkeen.

– Löysimme juuri isoisän vuonna 1970 käsin kirjoittaman kauppiasyhdistyksen perustamiskokouksen pöytäkirjan. Vauvaiästä asti olen ollut kalalavan päällä odottamassa vanhempien työpäivän loppumista. Nuorempana Kauppahalli oli kutsumus, nyt vanhempana sydämen asia.

Isot uudistukset taas tarkoittavat lähivuosina edessä olevaa suurremonttia, johon Kauppahallissakin on jo alettu valmistautua. Uudistuksia on luvassa jo sitä ennen.

Tampereen kaupungilla Kauppahallin remontin tarvesuunnitelmaa valmistellaan parhaillaan. Taloussuunnitelmassa 300 000 euron suunnitteluraha on varattu vuodelle 2024 ja yhteensä 11 miljoonan remonttikulut vuosille 2025–27.

Remontissa yli 120-vuotias rakennus perusparannetaan ja talotekniikka uusitaan. Nygrenin mukaan remontista tulee monestakin syystä uusi alku Tampereen Kauppahallille.

Olisi hienoa saada väliaikainen kauppahalli Keskustorille.

Jopa yli kaksi vuotta kestävä remontti tarkoittaa sitä, että osa hallin kauppiaista ei remontin jälkeen halliin palaa.

– Monella on tulossa eläkeikä täyteen ja tämä on luonnollinen hetki jättäytyä pois, tietää Nygren.

Kauppiaille on lähdössä kysely siitä, minkälaisia aikomuksia heillä tulevaisuuden ja remonttivuosien suhteen. Tieto on tärkeä, siitä syystä, että halukkaille saataisiin järjestettyä mahdollisuus kaupankäyntiin myös remonttivuosien aikana.

Ainakin osalle tämä olisi mahdollista remonttia vaiheistamalla eli työt etenisivät osa kerrallaan.

Nygren nostaa esille myös esimerkiksi Helsingissä Hakaniemen kauppahallin remontin aikana käytössä olleen väliaikaisen rakennuksen.

– Itse näkisin, että olisi hienoa saada väliaikainen kauppahalli Keskustorille.

Tampereen kaupungin investointieuroihin väliaikaista rakennusta ei sisälly.

Puheenjohtajan mukaan remontti on Tampereen Kauppahallille ennemmin mahdollisuus kuin uhka.

– Se on Kauppahallin historian käännekohta, joka antaa tilaisuuden uuteen alkuun. Voimme vaikka palauttaa vanhan hallin henkeä, jossa elintarvikemyymälät ovat omalla käytävällään.

Nygren korostaa, että hanskoja ei remonttia odotetellessa lyödä tiskiin, vaan kauppa ja kehitystyö jatkuvat vasta kahden vuoden päässä olevaan töiden alkuun saakka.

– Nyt tarkastellaan ennen kaikkea Kauppahallin brändiä. Sitä on tarkoitus muokata nuorekkaampaan suuntaan. Toimintaa on tarkoitus kehittää niin, että halli on hyvä luovuttaa remonttiin.

Ratikkatyömaan ja koronan aiheuttamista alakulon ajoista Kauppahallissa on menty tämän vuoden aikana positiivisempaan suuntaan.

Keskikävijämäärä oli vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana noin 40 000 vierasta viikossa. Nyt edessä on vuoden kovin sesonki joulukauden avajaisia Kauppahallissa vietetään lauantaina 3. joulukuuta.

– Tapahtumat ovat varmasti osa Kauppahallia jo ennen remonttia ja tulevaisuudessa, linjaa Nygren.

Hjalmar Åbergin suunnittelema Tampereen Kauppahalli avasi ovensa vuonna 1901.