Työmatkoilla tapahtuu syksyllä ja talvella paljon liukastumisia ja kaatumisia. Lisäksi työmatkalla sattuneet tapaturmat ovat usein vakavampia kuin työpaikalla sattuneet.
Syksyllä pimeyden ja liukkauden lisääntyessä myös työmatkatapaturmat tyypillisesti lisääntyvät. Nimenomaan työmatkoilla – eli kotoa töihin ja takaisin siirryttäessä – sattuu huomattava määrä liukastumis- ja kaatumistapaturmia. Asiasta kertoo Lähitapiola tiedotteessaan.
Tapaturmavakuutuskeskuksen tilastojen mukaan yli puolet työmatkatapaturmista sattuu jalankulkijoille. Myös polkupyörällä kaatumisia tapahtuu huomattava määrä, ja tilastojen valossa pyörällä työmatkatapaturmia sattuu toiseksi eniten. Tapaturmia työmatkoilla sattuu vuosittain noin parikymmentä tuhatta.
Erittäin liukkaat päivät näkyvät piikkeinä tapaturmatilastoissa, ja nyt alkaa olla riskialttein vuodenaika.
– Liukastuessa sattuu yleensä nilkkaan, polveen, ranteeseen tai olkapäähän, ja tyypilliset vahingot ovat nyrjähdyksiä, raajojen sijoiltaan menoja tai murtumisia, kertoo Lähitapiolan yritysten henkilöriskienhallinnan johtava asiantuntija Heta Rohila.
Lähitapiolan yritysten vahinkotilastojen mukaan työmatkalla sattuneiden tapaturmien sairauspoissaolot ja kustannukset ovat usein merkittävästi suuremmat kuin työpaikalla sattuneiden tapaturmien.
– Liikenteessä on paljon potentiaalia vakaviin tapaturmiin. Jos henkilö loukkaantuu liikenteessä vakavasti, hän voi joutua jäämään pitkälle sairauslomalle tai jopa kokonaan pois töistä, kertoo Rohila.