Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampere kysyi, kansa vastasi – Näin paljon terassien musiikki häiritsee lähiasukkaita

Merkittävä osa Tampereen kaupungin kyselyyn äänentoiston käytöstä ravintoloiden terasseilla vastanneista oli kokenut jonkinasteista häiriötä terassimusiikista.

Yöaikaisista häiriöistä ilmoitti melkein puolet vastaajista. Tästä huolimatta olisi vähintäänkin hiljainen taustamusiikki sopinut suurimmalle osalle vastaajista jopa arkiviikolla, etenkin ennen puoliyötä.

Hiljaisella taustamusiikilla tarkoitettiin kyselyssä sitä, ettei musiikki kuulu terassilta häiritsevästi ympäristöön.

Tampereen kaupunki kysyi asiasta syyskuussa 2022 verkkokyselyllä. Vastauksia saatiin hieman yli 1 500. Vastaajista noin 70 prosenttia ilmoitti vastaavansa kyselyyn asukkaan roolissa ja 22 prosenttia terassien käyttäjänä. Myös taloyhtiöiden ja ravintola-alan edustajilta saatiin kymmeniä vastauksia.

Viikonloppuöiden musisointiin vastaajat suhtautuivat suvaitsevammin kuin arkiöiden musiikkiin, tosin suuri osa vastaajista toivoi rauhallista tasoa tai täyttä hiljaisuutta etenkin kello 24 jälkeen.

Vastaajat antoivat paljon sanallista palautetta sekä terassimusiikin puolesta että sitä vastaan. Musiikkia pidettiin tärkeänä tunnelman kannalta, mutta moni kertoi myös liian voimakkaan tai bassopainotteisen musiikin aiheuttamista ongelmista.

Vapun, juhannuksen ja uudenvuoden vapaammat äänentoistorajat saivat lähes yhtä paljon kannatusta kuin vastustustakin. Äänentoiston tiukempi rajoittaminen pyhäpäivinä ei saanut laajaa kannatusta.

Kyselyn tuloksia on hyödynnetty Tampereen kaupungin ympäristönsuojelumääräysten päivitystyössä. Ympäristönsuojelumääräysten luonnos on nyt nähtävillä ja kommentoitavana kaupungin ilmoitustaululla www.tampere.fi/ilmoitustaulu 9.12.2022 saakka. Määräysluonnoksessa esitetään, että jatkossa äänentoistoa voisi käyttää ravintoloiden terasseilla myös kello 22 jälkeen, mutta vain siten, ettei se aiheuta häiriötä ympäristölle.

Erityisen häiritsevää melua aiheuttavat yöaikaiset tapahtumat vaatisivat jatkossakin erillisen meluilmoituksen tekoa.