Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tapahtuma-alan ammattilaisia kannustetaan Tampereella takaisin alalle uudella täydennyskoulutuksella

Koronapandemian aikaisten tapahtuma-alaan kohdistuneiden rajoitusten seurauksena alalta on poistunut suuri joukko ammattilaisia. Tampereen ammattikorkeakoulu vastaa työelämän tarpeeseen nopeasti uudella koulutushankkeella. Tavoitteena on lisätä osaavan työvoiman määrää tapahtuma-alalla ja vahvistaa tapahtuma-alan pitovoimaa.

Tapahtumaosaamisen kehittäminen tapahtumassa oppimisen avulla (TAOTAO) on koulutus, jossa tapahtuma-alan työntekijöiden osaamista syvennetään ja laajennetaan kouluttamalla heitä ajantasaisilla kursseilla sekä partneriverkoston toimijoiden tapahtumissa suoritettavalla harjoittelulla.

– Koulutus kehittää valmiuksia erityisesti omaa ydinosaamista lähellä oleviin uusiin työtehtäviin. Osaamisen ja verkostojen vahvistamisella parannetaan mahdollisuuksia ympärivuotiseen työllistymiseen, kertoo TAMKin Liiketalous ja media -yksikön osaamispäällikkö Timo Kivikangas tiedotteessa.

Koulutuksen rahoittaa Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus (JOTPA). Osallistujille maksuttoman täydennyskoulutuksen laajuus on 25 opintopistettä, ja se toteutetaan kaksi kertaa vuosina 2023 ja 2024. Tavoitteena on kouluttaa yhteensä 60 henkilöä takaisin alalle. Koulutuksen voi suorittaa myös työn ohessa. Ensimmäinen toteutus alkaa maaliskuussa 2023, ja opiskelijat valitaan tammi–helmikuussa 2023.

Hankkeessa pyritään luomaan Pirkanmaan alueen tapahtuma-alan toimijaverkosto ja sen toimintamalli. Erilaisia tapahtumajärjestäjiä ja palveluiden tuottajia tuodaan yhteen.

Hankkeen sidosryhmiä ovat Tampereen Messut, Tampere-talo, Tampereen kaupungin tapahtumatoimisto, Tampereen Musiikkijuhlat, Akun Tehdas, G Livelab, Nem Agency, Tampereen Kulttuurikamari, Tampereen Pyrintö ja Ilves sekä taustaorganisaatiot LiveFin ja Finland Festivals.

TAOTAO-koulutuksen kohderyhminä ovat tapahtuma-alalla toimineet ja toimivat freelancerit sekä puoliammattilaiset, mutta myös osa- tai täysiaikaisesti alalla työskentelevät, jotka haluavat täydentää osaamistaan. Alan koulutuksesta vastikään valmistuneetkin ovat soveltuvaa kohderyhmää.

Sisältöjen suunnittelussa selvitettiin alan akuutteja osaamistarpeita alan yrityksiltä, organisaatioilta ja saatavilla olleista selvityksistä. Sisältöön vaikuttivat myös TAMKin hankevalmistelutiimin omakohtaiseen kokemukseen perustuvat havainnot.

– Asiat ovat edenneet hämmästyttävän nopeasti, kun tunnistettiin aito tarve ja ongelmat, joiden helpottamiseen tähdätään, Timo Kivikangas sanoo.

Koulutuksen alustavia sisältöteemoja ovat AV-tuotannon perusteet, tapahtumaturvallisuus, vastuullisuus, asiakaskokemus, kaupallistaminen, tuotantoprosessien osien johtaminen ja toteutus sekä harjoittelut. Harjoitteluissa tuodaan yhteen tapahtumia järjestävät tahot ja potentiaalinen työvoima.

Opetussuunnitelmaa hiotaan edelleen mukana olevan partneriverkoston kanssa mahdollisimman ajankohtaisen koulutuspaketin tuottamiseksi. Tässä hiomisessa keskeisessä roolissa ovat hankkeen projektipäällikkö Antti Haapio ja projektikoordinaattori Jukka Holm lukuisten opettajien ja partneriverkoston lisäksi.