Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyllyjen välissä haahuilu loppui! – Näin korona ja sota ovat näkyneet Tampereen kirjastoissa

Yhä useampi varaa ja noutaa kirjan, mutta ei välttämättä jää kirjastoon viettämään aikaa.

Venäjään ja Ukrainaan liittyvät kirjat kiinnostavat nyt Tampereen kirjastoissa kävijöitä normaalia enemmän, sanoo Tampereen kaupunginkirjaston kokoelmapäällikkö Anni Aalto.

Syy on luonnollisesti Venäjän helmikuussa Ukrainaan aloittamassa hyökkäyssodassa.

Aalto kertoo, että esimerkiksi Ukrainan historiaa käsittelevien kirjojen lainaus on kahdeksankertaistunut viime vuoteen verrattuna.

– Kun vuonna 2021 Ukrainaa koskevia kirjoja lainattiin Tampereella 24 kertaa, on tämän vuoden luku nyt lähes 200. Kasvu on suuri, mutta määrä vielä pieni, sillä kirjoja on yhteensä vain parikymmentä. Uusia Ukraina-kirjoja ilmestyy koko ajan lisää ja pian niitä on lisää Tampereen kirjastoissakin, Aalto muistuttaa.

Toivoisimme, että kirjastoon löytäisivät taas kaikki hyllyjen välissä haahuilijat.

Korona-ajan rajoitusten poistuminen ja ihmisten into lähteä taas lomailemaan ulkomaille on elvyttänyt matkaopasteosten lainaamisen. Matkailukirjojen hyllyillä käy Aallon mukaan kunnon vilske.

Ihmiset ovat löytäneet korona-ajan jälkeen takaisin kirjastoihin ja lainausluvut ovat alkaneet palautua jo lähelle vuoden 2019 määriä.

Asiakkaiden käyttäytymisessä on kuitenkin havaittavissa muutos. Yhä useampi varaa ja noutaa kirjan, mutta ei välttämättä jää kirjastoon viettämään aikaa.

Varauksissa korostuvat teokset, jotka ovat runsaasti julkisuudessa ja myyntilistojen kärjessä.

– Nopean asioinnin suosiminen on ymmärrettävää, koska korona-aikana jouduimme kieltämään viipyilyn kirjastotilassa, mutta nyt toivoisimme, että kirjastoon löytäisivät taas kaikki hyllyjen välissä haahuilijat. Haahuilu on yksi parhaista tavoista löytää sellaisia hyllyjen helmiä, joita ei välttämättä löydy muualta kuin kirjastosta, kokoelmapäällikkö Anni Aalto viestittää asiakkaille.

Hän muistuttaa hyllyjenpäädyissä olevista aineistonäyttelyistä, joihin kirjaston työntekijät ovat keränneet minikokoelmia suosituskirjoista.

– Massiivisessa kirjastosalitilassa kulkemiseen verrattuna aineistonäyttelyt ovat asiakkaan kannalta helposti saatavilla ja hallittavissa, Aalto sanoo.

Romaanit ja elämäkerrat ovat kestosuosikkeina varauslistojen kärjessä vuodesta toiseen.

Synkkyyttä suomalaistenkin ajatuksiin tuova tilanne itäpuolellamme vaikuttaa varmasti siihen, että hyvän mielen kirjallisuutta kysytään ja lainataan nyt kirjastoista enemmän kuin aiemmin. Määritelmä teoksista, jotka kuuluvat siihen tyylilajiin, on hyvin löyhä. Aalto toteaakin kirjastoväen arvion perustuvan mutu-tuntumaan.