Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teatteriarvio | Teatteri Telakka luo pulppuavan runsaudensarven, kun Aino kostaa – "Voi nähdä niin myyttistä kalevalaista kuin nykypäivän feministiä"

Tanjalotta Räikän Aino kostaa tuo näyttämölle visuaalisen ja verbaalisen ilotulituksen.

Teatteriarvio

Teattereista Telakka on Tampereella se, joka usein yllättää. Pienellä teatterilla on uskallusta tehdä muutakin kuin perinteistä.

Aino kostaa -esityksen alussa merestä raahautuu suurikokoinen otus ja kantaa mukanaan valtavaa muovikasaa. Hän istuu kivelle, kiroaa ja tiuskaisee yleisölle: ”Tuijottakaa nyt oikein kunnolla. Ettekö ole ennen nähneet valasta syömässä spagettia? Minä syön nyt tätä ruokaa niin paljon, että räjähtämiseni tuntuu Austaliassa asti.”.

Näyttämölle saapuu myös kostonhimoinen Aino, jossa voi nähdä niin myyttistä kalevalaista kuin nykypäivän feministiä. Aino on käynyt läpi erilaisia muodonmuutoksia, etsinyt tietään, mutta valitsee aina koston keinokseen.

Näytelmän muita henkilöitä ovat muiden muassa Aleksanterit I ja III, Aristoteles, Afrodite, merenneidot, tyhmä kana, ilkeä kissa, Bukefalos ja pullopostiolento. Näyttelijät vaihtavat vauhdilla keskenään rooleja, mikä lisää esityksen kiinnostavuutta.

Tanjalotta Räikkä on ottanut käsikirjoitukseensa monia teemoja – vahvimpina merien pelastaminen ja luonnon suojelu. Välillä ideoita pursuaa niin paljon, että pieni tiivistäminen olisi tehnyt hyvää. Kuolleita kohtauksia ei kuitenkaan ole, siitä pitävät huolta taitavat näyttelijät.

Pekko Käppi tunnetaan omaperäisenä artistina, säveltäjänä ja jouhikkotaiteilijana. Telakalla hän on näytellyt ennenkin; kolme vuotta sitten Tanjalotta Räikän kirjoittamassa ja ohjaamassa näytelmässä Jussi&Jussi ja viime keväänä Alma Rajalan ohjaamassa Metsän pelko -näytelmässä. Käppi hurmaa kokonaisosaamisellaan nytkin ja tuo esitykseen voimaa niin valaana kuin Aleksanterina. Käppi vastaa myös upeasta musiikista ja äänisuunnittelusta.

Telakan luottonäyttelija Antti Mankonen osoittaa jälleen monipuoliset taitonsa. Iloinen pullopostin tuoja on riemukas, ujo pitkähiuksinen Afrodite hurmaava.

Kaisa Sarkkinen on myös Telakan taitava vakionäyttelijä. Hänen työtään leimaavat aina tarkkuus ja tarkka rytmi.

Nuorimpana näyttelijänä on Emmi Ranta-Ojala Nätyn 4.vuosikurssilta. Hänkin on vieraillut Telakalla jo vuonna 2020 Pikkuporvareita-näytelmässä. Ranta-Ojalalla on vahvaa tulkintakykyä ja myös herkkyyttä. Hänen ja Antti Mankosen painia muistuttava tappelukohtaus jää mieleen.

Perttu Sinervon lavastus ja Ella Kauppisen ja Tanjalotta Räikän karnevalistinen pukusuunnittelu puhuvat samaa kieltä. Nadja Räikän huikea valosuunnittelu vielä korostaa niitä.