Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ramilta kysytään nyt paljon rahanarvoisia neuvoja: näin kannattaa tehdä, kun havaitsee kalliin tehopiikin – "Mitä kodissa silloin tapahtuu?"

Ekokumppaneiden energianeuvoja Rami Kotilainen antaa vinkkejä energian säästämiseen.

Euroopassa sanotaan olevan energiakriisi Venäjän hyökkäyssodan seurauksena, mutta Tampereen kaupungin, Tampereen Sähkölaitoksen ja Pirkanmaan Jätehuollon omistaman Ekokumppanit Oy:n energianeuvoja Rami Kotilainen kutsuu tilannetta energiamurrokseksi, jonka energiakriisi laukaisi.

– Energiakriisin ja sitä kautta murroksen hyvä puoli on se, että nyt ihmiset miettivät ja tekevät energiakulutuksessaan asioita, joita olisi voinut tehdä jo pitkän aikaa. Halpa sähkö ei motivoinut suomalaisia pohtimaan sähkönkulutusta ja säästötoimenpiteitä, Kotilainen sanoo.

Ennen nykyistä energiakriisiä Kotilainen sai 5–10 neuvontayhteydenottoa viikoittain. Silloin hänellä oli aikaa tehdä kyselyihin kattavat selvitykset sekä hoitaa muita miehelle kuuluvia työtehtäviä.

Nyt neuvontapyyntöjä saattaa tulla kymmenen päivässä. Joukossa on paljon yksityishenkilöitä, mutta myös muun muassa taloyhtiöitä sekä pieniä ja keskisuuria yrityksiä.

Yksityisihmiset kysyvät usein yksittäisistä teknisistä ratkaisuista kotonaan. Kotilainen muistuttaa, että energiankäyttö rakennuksessa on kuitenkin kokonaisuus. Siihen liittyy aina enemmän kuin yksi tai kaksi seikkaa, joihin vaikuttaminen vaikuttaa muihinkin asioihin.

– Monet pohtivat tällä hetkellä lämpöpumpun ostamista. Niissä on juuri nyt pitkät toimitusajat ja hinnat korkealla laitteistosaatavuuden takia. Kehotan pistämään jäitä hattuun sen hankkimisen suhteen.

Energianeuvoja Kotilainen tarkoittaa sitä, että ensin kannattaa miettiä, mihin kaikkeen energiaa ylipäätään kuluu ja mitä on tehtävissä kulutuksen vähentämiseksi, sillä se vaikuttaa hankittavan lämpöpumpun mitoitukseen.

Ihminen voi lainata Tampereen Sähkölaitokselta sähkönkulutusmittarin, jolla voi seurata sähkön peruskulutuskuormaa muodostavia laitteita.

Samalla ihminen havaitsee kotinsa kulutuksen huipputehopiikit.

– Kun ne löytyvät niin kannattaa pohtia, mitä kodissa silloin tapahtuu yleensä ja mitä siellä tehtiin tehopiikkien aikaan eli mitä sähkölaitteita oli silloin käytössä, Kotilainen vinkkaa.

Ihmisen sähkönkulutuksen vähentämisessä on kyse pienistä toimenpiteistä, muistuttaa Ekokumppaneiden Kotilainen. Elämää ei tarvitse muuttaa dramaattisesti.

– Lähes kaikilla meillä on halu päästä irti fossiilisista polttoaineista energiatuotannossa ja niiden tilalle tarvitsemme uusiutuvaa energiatuotantoa. Silloin pitää hyväksyä se, että energiatuotannossa on vaihtelua ja viimeistään nyt on opittava elämään sellaisen vaihtelun kanssa. Kun toimimme fiksusti, se ei juurikaan vaikuta päivittäiseen elämäämme, energianeuvoja Rami Kotilainen linjaa.