Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Madeleine, Jennifer Lopez, George Clooney, Diandra... Reijo Ylöjärveltä on maalannut kymmeniä julkkisia – "Madeleinelta tuli kiitoskirje ja kutsu häihin"

Taiteilija Reijo Viljanen on lähettänyt muotokuvateoksiaan julkkiksille ja korona-aikana hän innostui tekemään 283 abstraktia maalausta.

Ylöjärveläinen taidemaalari Reijo Viljanen sanoo olleensa aina työteliäs ja sitä mies oli myös korona-aikana. Kun epidemian pahimman vaiheen aikana ei juuri voinut ulkona liikkua, suuntasi Viljanen tarmonsa taiteeseen.

Hän teki peräti 283 abstraktia teosta. Voimakkaiden värien maalaukset viestivät ajankuvaa: maailma on myllerryksessä, mutta pieni valonpilkahdus näkyy toki ja kimallettakin.

– Tauluissa on lukuisia eri puolia ja yksityiskohtia, jotka katsoja huomaa niistä ajan kanssa. Jopa Vladimir Putin löytyy monista teoksista sarvipäisenä, Viljanen sanoo.

Reijo Viljanen on maalannut 1990-luvun lopulta lähtien. Aluksi hän keskittyi muotokuviin, mutta maalasi myös muun muassa maisemia, eläimiä sekä autoja.

Viljaselle on ollut alusta asti selvää se, että hän maalaa ihmisiä tai esineitä koskevat teoksensa mahdollisimman tarkasti valokuvaa jäljittelemällä kaikkein pienimmätkin yksityiskohdat huomioiden. Tyylisuuntaa voi kutsua fotorealismiksi.

Pienin käyttämäni sivellin on villisian niskakarva.

Reijo Viljasen tunnetuimpia maalauksia on Ruotsin prinsessa Madeleinen muotokuva, jonka Viljanen teki prinsessalle häälahjaksi vuonna 2013.

– Madeleinelta tuli kiitoskirje ja kutsu häihin, mutta en päässyt, koska olin häiden aikaan Yhdysvalloissa, Viljanen sanoo.

Hän kertoo Madeleinen taulun olleen kaikista muotokuvista vaikein maalattava. Yksi syy löytyy silmistä.

– Prinsessa karsastaa hieman. Maalasin silmät varmaan kymmenen kertaa uudestaan, koska välillä karsastusta oli liikaa, välillä liian vähän.

Viljanen viimeistelee teostensa yksityiskohdat käyttäen apunaan luuppia, joka suurentaa maalattavan kohdan moninkertaiseksi. Hän katsoo pikkuyksityiskohtien onnistumista myös 50-tuumaisesta televisiosta.

– Pienin käyttämäni sivellin on villisian niskakarva. Hain sellaisen pälkäneläisestä sikalasta. Niskakarva on pieneksi siveltimeksi riittävän jämäkkä, maali pysyy siinä pitkään ja se kestää ohentamista.

Reijo Viljanen on vuosien aikana tehnyt kuninkaallisten lisäksi paljon muotokuvatauluja myös viihdejulkisuuden henkilöistä. Ateljeen seiniltä löytyvät pikakatsannolla muun muassa George Clooney, Katy Perry, Sandra Bullock, Oprah Winfrey, Diandra, Kaija Koo, Kari Tapio, Saara Aalto sekä Jennifer Lopez, josta Viljanen on tehnyt viisi maalausta. Yhden hän lähetti näyttelijälle ja sai kiitoskirjeen vastaukseksi.

– Luovutin Diandralle hänen muotokuvansa ja Diandra oli äitinsä kanssa sitä vastaanottamassa. Kun Diandra tulee Tampereelle esimerkiksi kirkkoon esiintymään, menen paikalle ja hän tulee aina juttelemaan, taiteilija kertoo.

Hän tekee nykyään muotokuvia vain tilaustöinä.

Piakkoin Reijo Viljasen ateljee Tampereella saattaa olla tauluista lähes tyhjä, sillä Viljanen neuvottelee noin 400 teoksen myymisestä ulkomaille.

Hän ei voi vielä paljastaa, mikä taho ne on ostanut.