Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Peltolammille uusi koulu, kirjasto, kauppapalveluja ja asumista – Asemakaavat nyt nähtävillä

Peltolammin ja Lakalaivan alueella on meneillään kaksi täydennysrakentamisen asemakaavahanketta, joiden myötä alueen palveluja ja asumisen mahdollisuuksia voidaan lisätä ja monipuolistaa. Toisessa hankkeessa on tulossa uusi koulu, asumista, hyvinvointikeskus sekä muita palveluja entiselle tuotantotontille ja sen ympäristöön. Käytöstä poistuvan koulun alueelle on tulossa asuntoja. Asemakaavojen luonnokset ovat nähtävillä 15.12.2022 asti.

Automiehenkadun varteen sijoittuu monipuolinen julkisten ja yksityisten palvelujen keskittymä. Läntiseen palvelukortteliin puiston viereen on tarkoitus toteuttaa Tampereen eteläisiä kaupunginosia palveleva hyvinvointikeskus, Tilaohjelmassa on muun muassa koulu, päiväkoti, nuorisotilat, ikäihmisten päivätoiminta ja kirjasto. Itäiseen kortteliin sijoittuu päivittäistavarakaupan tilaa, pienliiketilaa, liikuntatilaa ja sote-palveluita. Palvelukorttelit rakentuvat 3–4-kerroksisina. Niiden eteläpuolelle sijoittuu pysäköintitalo.

Palveluiden eteläpuolelle rakentuu kaksi asuinkerrostalojen korttelia. Rakennuksien rajaamalle keskuspihalle sijoittuvat tonttien yhteiset oleskelualueet, istutukset, hulevesijärjestelyt ja kulkuväylät. Maanvarainen piha mahdollistaa isoksi kasvavat puulajit. Itäreunan 7-kerroksinen yhtenäinen rakennusryhmä suojaa piha-alueita ja keskiosan rakennuksia melulta. Kerrosluku kasvaa kohti puistoa.

Keskiosiin ja Kuusamapuiston reunaan sijoittuu 8–9-kerroksisia pistetaloja. Kaupunkipuiston, koulun pihan ja pyöräilyn pääreitin solmukohtaan rakentuu maamerkiksi kahteen suuntaan porrastuva kulmatalo, jonka kerrosluku vaihtelee 7–12. Asuntopoliittisena tavoitteena on kohtuuhintainen vapaarahoitteinen monipuolinen asuminen, johon sisältyy eri kokoja pienistä asunnoista perheasuntoihin ja myös erityisryhmien asumista kaupungin asumispalveluiden palveluverkkoselvityksen mukaisesti. Asuinkortteleiden rakennusoikeus on noin 60 000 kerrosneliömetriä, mikä vastaa 1350–1450 asukasta.

Kun Peltolammin hyvinvointikeskukseen rakennetaan uusi koulu, nykyinen koulun alue vapautuu täydennysrakentamiseen. Tavoitteena on Peltolammin talo- ja asuntotyypistöä monipuolistava asuntokokonaisuus, joka sijoittuu luontevasti nykyisen asutuksen lomaan virkistys- ja luontoarvoja kunnioittaen.

Suunnittelualue sijaitsee osoitteessa Säästäjänkatu 16. Länsiosassa olevalla tontilla sijaitsee vuonna 1969 rakennettu Peltolammin koulu urheilukenttineen sekä 2020 valmistunut koulun väistötila. Koulun tontin koillispuolella on puistoaluetta, johon sisältyy vuonna 2009 luonnonsuojelualueeksi rauhoitettu ns. Rukkamäen jalopuumetsikkö. Kaava-alueen itäreunalla on rakentumaton urheilutoimintaa palvelevien rakennusten tontti, joka on vakiintunut puiston osaksi.

Uudet korttelit sijoittuvat Säästäjänkadun päätteeseen kahden tonttikadun varsille. Ne muodostavat kylämäisen saarekkeen, joka rajautuu purettavan koulun, sen väistötilan ja niiden pihojen alueelle. Muu osa kaava-alueesta säilyy vakiintuneen käytön mukaisesti viheralueena, johon sisältyy myös pallokenttä. Pysäköintialue säilyy kentän vieressä. Kävelyn ja pyöräilyn yhteyksiä Rukkamäentieltä Tilkonmäenkadulle kehitetään.

Kortteleiden länsiosaan rakentuu pienkerros- ja rivitaloja, keskiosiin 20 pientä kaupunkiomakotitonttia ja itäreunaan yhtiömuotoisia pientaloja. Alue rakentuu kaksikerroksisena. Taloissasa suositaan Peltolammin vaaleaa väriskaalaa, jota rikastutetaan murretuilla tehosteväreillä. Alueen rakennusoikeus on 9000 kerrosneliömetriä, mikä vastaa 160–170 asukasta.